Home

Nieuws 18 reacties

Grond in Nederland duurst van alle zuivellanden

Nederland heeft de hoogste gemiddelde grondprijs van alle belangrijke zuivellanden.

Melkveehouders in Nederland hebben met een grondprijs van rond de €55.000 per hectare gras- en bouwland te maken met de hoogste grondprijs van alle belangrijke zuivellanden. Dat blijkt uit een vergelijking van Verantwoorde Veehouderij in samenwerking met het International Farm Comparison Network (IFCN).

Gemiddelde grondprijzen per hectare, x €1.000. Bron: IFCN 2016, gegevens 2015
Gemiddelde grondprijzen per hectare, x €1.000. Bron: IFCN 2016, gegevens 2015

In Frankrijk €3.000 per hectare

De grondprijzen in andere Europese landen liggen fors lager dan de gemiddelde grondprijzen in Nederland. Duitse ondernemers betalen gemiddeld €45.000 per hectare. De grondprijzen in andere Europese liggen gemiddeld ruimschoots beneden de €20.000 per hectare. Zo ligt de waarde van een hectare landbouwgrond op een typisch Frans melkveebedrijf rond de €3.000 per hectare.

Buiten Europa scoort VS hoog

Buiten Europa is bouwland in de Verenigde Staten het meest prijzig met ongeveer €30.000 per hectare. Het typisch melkveebedrijf in de Verenigde Staten produceert alle voedermiddelen akkerbouwmatig, waardoor er geen prijs opgenomen is voor grasland. In Nieuw-Zeeland kost grasland ruim €20.000 per hectare, terwijl in Australië en Argentinië goede grond, die geschikt is voor akkerbouw, ongeveer €10.000 per hectare kost.

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Laatste reacties

 • alco1

  Logisch. De vruchtbaarste grond in het beste klimaat.
  Maar als we zo door gaan zal het hier ook een Sahara worden.
  Bij de biologische landbouw als eerst.

 • oorspronkelijk

  heeft u een mestprobleem of bent u een anarchist
  misschien een narcist
  alleen ik ben de alles weter niemand is beter
  klimaat is opgevoerd door Chinezen JaJa

 • pinkeltje

  Is er al eens een moment in de recente geschiedenis geweest dat de grond in Nederland goedkoper was dan in andere landen? Zou er ook een land zijn waar procentueel meer boeren emigreren dan in andere landen?

 • WGeverink

  Nederlandse grond is zo duur omdat er weinig van is en jullie met alle geweld bij elkaar op de postzegel willen blijven zitten. Veel van de problemen waarover de afgelopen tijd op Boerderij.nl gediscussieerd is zijn te linken aan het tekort aan grond.

 • alco1

  Nee Geverink. Tekort aan verstand dat de norm te laag is.
  Hebben jullie ook normen?

 • WGeverink

  Niet dat ik weet @alco1. Met spuiten en bemesten moet je officieel geloof ik 30 meter van oppervlakte water weg blijven. Ik heb nog nooit iemand gezien die het controleerd. Ik ben wat grond of mest betreft zowieso nog nooit ergens op gecontroleerd. Er is ook geen enkele reden moeilijk te doen om een dertig meter regel want er is grond genoeg en er is gewoon een beetje buffer nodig om het oppervlaktewater schoon te houden.

 • John*

  als t mest 'probleem' verdwijnt klapt de waarde van de grond in elkaar. daarom zal dit probleem ook nooit opgelost worden. of de normen gaan omlaag of er mag weer vee bij... een mestoverschot hoort erbij...

 • farmerbn

  Ik denk ook dat NLse politiek het mestprobleem wilt behouden. Het mag niet opgelost worden want dan is er niks meer te mopperen op de boeren.
  Daarnaast is land een prima mogelijkheid om veel geld goedkoop naar de erfgenamen te sluizen. Je betaalt er ook geen vermogensbelasting over enz.

 • Ik denk dat Wgeverink het bij het rechte eind heeft. Hier in NL wil niemand verhuizen. Is niet alleen bij de boeren zo maar ook bij burgers/arbeiders. In geen enkel land in de hele wereld is de woon-werk afstand zo groot als hier in NL. In het buitenland zoeken ze of werk dichter bij huis of ze verhuizen dichter naar het werk toe. Hier in NL is de eigen hof heilig en dan wordt het simpel. Als bedrijven willen groeien en niemand wil weg dan wordt het een kwestie van duur uitkopen/opkopen.

 • info36

  Veel domme reacties. De reden waarom grond in Nederland zo duur is, is vanwege de grondpolitiek in Nederland. Daar is een kabinet in de jaren 70 van de vorige eeuw over gevallen. Het houdt in dat als iemand uitgekocht wordt voor een buiten agrarische bestemming men moet herinvesteren in grond en daardoor belasting ontloopt. Daardoor is 80% van alle landbouwgrond die de afgelopen 25 jaar is uitgekocht 4 maal teruggekocht door de betreffende boer.Dit geeft zo'n druk op de grondprijs waardoor hij al jaren onverantwoord hoog is. Heeft niets met landbouw te maken want als de grondprijs was gebaseerd op landbouwwaarde was hij minder als de helft van de prijs van nu. Maar schijnbaar kent binnen de landbouw niemand de werkelijke situatie en zowieso de geschiedenis.

 • huisvader

  In alle andere landen moeten boeren zwaarder aflossen ook op de grond , dit houdt de prijs ook hoog

 • Bennie Stevelink

  Inderdaad veel domme reacties @info36, inclusief die van jouw.
  Jaren geleden heb ik een lezing bijgewoond van Gerrit Braks. Hij legde uit dat bij een hogere bevolkingsdichtheid de grond automatisch duur is. Het heeft gevolgen voor het teeltplan. Vooral intensieve akkerbouw, tuinbouw en veeteelt. Kijk de wereld maar eens rond: overal waar een hoge bevolkingsconcentratie is is de grond duur. Dicht om de grote bevolkingsconcentraties zie je tuinbouw: afzet voor verse producten op korte afstand. Graanteelt zie je in wijdse, dunbevolkte gebieden. Daar is de grond goedkoop en graan hoeft niet binnen 24 uur vers geleverd te worden. De grote intensieve veehouderijen zitten ook in de dunbevolkte graangebieden. Die horen eigenlijk niet in Nederland thuis. Grondloze melkveehouderij ook niet omdat de bijbehorende extensieve akkerbouw (graanteelt) niet aanwezig is.

 • Johnny Hogenkamp

  Blijf ook niet in de zeventiger en tachtiger jaren van Braks steken @Bennie, de wereld verandert. Wekelijks voeren wij zelf 2 vrachten granen uit Groningen, misschien 100 euro teveel transportkosten? Nog geen 10% van het volume komt van ver weg en al het andere komt uit de levensmiddelenindustrie. Juist daarvoor is het heel goed om dicht bij de mensen te zitten. Zelfs de geschiedenis leert dat (in ons geval) concentraties varkens altijd bij concentraties mensen leven. De één voedt de ander en vice versa, pure kringloop binnen een regio van pakweg 100 km.

 • farmerbn

  Grondprijs is als een rapportcijfer. Goede grond is duurder dan slechte en grond die iedereen wil hebben is duurder dan grond die minder gewild is. Simpel. Daarnaast heb je wettelijke, fiscale en financiele verschillen (tussen landen) die grondprijzen laten verschillen in prijs. Een hoge grondprijs is alleen maar fijn want hoe duurder hoe meer vermogen dat je hebt/krijgt. Alleen moet je die dan wel verkopen anders heb je er niks aan. NL boeren willen echter altijd op die boerderij blijven wonen die opa en vader al hadden. Dat is fout want dan benut je die hoge grondprijs niet. De meest succesvolle boeren zijn vaak verkast van het zuiden naar het noorden van NL of naar het buitenland. Dan maak je een grote sprong voorwaarts. In NL lukt dat amper en blijf je maar zeuren over de hoge grondprijs.

 • WGeverink

  Varkens zijn handig overal waar reststromen of restgraan of mindere kwaliteit graan erwten bonen etc aanwezig is. Daarom zijn de meeste varkensbedrijven op de prairies en de midwest gevestigd middenin waar het voer wordt verbouwd en de mest achter de stal op het land gaat. @farmerbn. Schaarse grond is duur. Als je hier in canada perse in een Nederlandse colonie wil wonen moet ook voor slechte grond de hoofdprijs betaalt worden. Als je niet in een Nederlandse colonie hoeft te wonen zijn er genoeg plekken met hele beste grond op goede locaties voor hele redelijke prijzen.

 • pinkeltje

  Grond is altijd te duur. Je moet nl meer betalen dan de op één na hoogst biedende. Alle andere gegadigden vinden het dus per definitie te duur, anders hadden zij het nl gekocht. Het is feitelijk alleen geldbelegging. En wat maakt het uit of grond wel of niet te duur is. Er is in NL nog nooit een boerderij braak komen te liggen omdat de grond te duur was. Wie het voor zichzelf niet rond kan rekenen moet het gewoon overlaten aan iemand die dat wel kan.

 • Attie

  Grond is bij aankoop altijd te duur en achteraf altijd goedkoop. Dus als het kan gewoon doen.

 • farmerbn

  WGeverink; zeg ik dus ook. Wil je grond hebben die iedereen, wil dan is die duurder.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.