Home

Nieuws

Frankrijk beslecht conflict Nitraatrichtlijn

De Europese Commissie en Frankrijk hebben hun conflict over de naleving van de Nitraatrichtlijn deels bijgelegd.

De Europese Commissie is van oordeel dat Frankrijk inmiddels voldoende maatregelen heeft genomen, om de ingebrekestelling in te trekken. Maar Frankrijk moet nog formeel de kwetsbare gebieden aanwijzen om geheel aan de Brusselse wensen te voldoen.

Goedkeuring in oktober

Het nieuwe Franse Nitraatactieprogramma is in oktober goedgekeurd. Dat is volgens een woordvoerder van de Europese Commissie een goede en essentiële stap op weg naar volledige nakoming van de richtlijn.

De Franse minister van landbouw, Stéphane Le Foll maakte de beslissing van de Europese Commissie bekend met een verwijzing naar de inspanningen die de boeren hebben geleverd om aan de regels te voldoen. Volgens hem is nu gewaarborgd dat de kwaliteit van het water verbetert. Le Foll toonde zich blij over het herstelde vertrouwen tussen de Europese Commissie en Frankrijk op dit onderwerp.

Verkeerde mestuitrijdperiodes

Twee jaar geleden werd Frankrijk door het Europese Hof van Justitie veroordeeld, omdat het op verschillende punten niet voldeed aan de Nitraatrichtlijn. Frankrijk paste bijvoorbeeld mestuitrijdperiodes toe, die niet in lijn zijn met de Nitraatrichtlijn en ook de vereisten voor de opslag van mest waren niet conform de Europese regels. Frankrijk liet bijvoorbeeld het uitrijden van mest op bevroren en besneeuwde grond toe. Opslag van vaste mest op het land werd ook toegestaan.

Frankrijk is niet het enige land dat door de Europese Commissie op de vingers is getikt over de naleving van de Nitraatrichtlijn. Ook Duitsland, Polen, Griekenland, Luxemburg en Spanje zijn voor het Europese Hof van Justitie gedaagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.