Home

Nieuws 40 reacties

Fosfaatreductieplan zuivel op springen

Het plan van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) voor fosfaatreductie staat op springen.

Dit blijkt uit reacties van een aantal zuivelbedrijven. Zorgen zijn er met name over de juridische houdbaarheid.

Ergernis over communicatie

Ook is er ergernis over de werkwijze binnen en communicatie door de NZO. "Vorige week meldde de NZO richting politiek dat er een akkoord was, terwijl dat niet zo was. Er was alleen een voorgenomen besluit. Nu is nog het wachten op een definitief plan", aldus DOC-voorzitter Arjan Schimmel. Ook andere zuivelbedrijven, zoals DeltaMilk en A-ware wachtten nog op een definitief voorstel van de NZO, waarover gestemd moet worden.

'Wij willen wel graag weten waar we mee instemmen'

"Wij willen wel graag weten waar we mee instemmen als de Tweede Kamer morgen (dinsdag 6 december, red.) over wetgeving gaat stemmen," zegt voorzitter Henk Davelaar van DeltaMilk. Het feit dat andere organisaties, zoals NMV en ook de ZLTO, bedenkingen hebben, vereenvoudigt het beeld niet, vindt hij.

Dominante rol FrieslandCampina

Ook bij A-ware zijn er grote twijfels. "Als er een plan namens de zuivel moet komen, moet het juridisch wel goed dichtzitten," aldus een woordvoerder van A-ware. Sommige zuivelbedrijven ergeren zich ook aan de dominante rol van FrieslandCampina bij de discussie over het fosfaatplan.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Ik denk dat we steeds dichter bij het moment komen dat we de derogatie definitief verliezen. Misschien zeggen we over een aantal jaar wel dat dit het beste is wat ons overkomen is.

 • wmeulemanjr1

  Vang de kikkers!

 • jeannettedekker1

  Er is geen vangen aan,springen alle kanten op.

 • jeannettedekker1

  Boeren met Fosfaatrechten is het zelfde als een bijstandsuitkering. Heel saai!!!!

 • daan1908

  Voorspeld en logisch.

 • Bennie Stevelink

  Waarom zou dat het beste zijn @A de V?

 • Feimarze

  Bennie Stevelink, ik kan de redenatie van A de V wel volgen. Toen ik jong boer was kwam de melkqoutering. Heel veel tegenstand het zou de doodsteek van de boerenstand zijn. Nu dat geschiedenis is weten we dat het heel anders gelopen is.
  Je weet nu ook niet hoe de toekomst gaat uitpakken. Veel minder koeien kan misschien wel een riante melkprijs opleveren.

 • a van Gerwen

  Weet het ook niet zeker, maar de houdgreep die de derogatie ons oplegt holt de sector op termijn ook steeds verder uit qua kostprijs, politieke willekeur en gunfactor die daar aan gekoppeld zijn. De kosten voor het verkrijgen van derogatie lopen iedere keer verder op en je komt steeds meer met de rug tegen de muur te staan, iedere 4 jaar weer.

 • Bennie Stevelink

  @A de V, deelname aan de derogatie is vrijwillig. Als het voor jou geen nut heeft doe je er niet aan mee. Waarom zouden anderen geen derogatie mogen hebben als de derogatie voor jou geen nut heeft?

 • Schaap1975

  Ik wil toch even reageren op iedereen wie denkt dat we zonder derogatie beter af zijn. Op klei betekend dit een verschil van 80 kilo N en dus 20m3 minder per hectare drijfmest aanwenden per jaar. Nu zeggen we al dat we de organische stof en vruchtbaarheid niet op pijl kunnen houden, hoe gaan jullie dit dan doen??? Daarnaast is het ook dat de kunstmestindustrie hiervan gaat profiteren. Je gaat dit gat niet alleen oplossen met N, ook P moet er gestrooid worden. En niet te vergeten de kali, met zo'n weinig drijfmest gaat dit ook tot tekorten lijden. En daarbij kunstmestprijzen zullen over alle kilo's stijgen over elke kilo welke je strooit!!!
  En wie gaat die mest afnemen?? Daarnaast denken we nou echt dat we van alle regels af zijn als we geen derogatie hebben?? Nou reken er maar niet op, als we zo door gaan hebben we dezelfde regels als nu met derogatie en dan mogen we maar 170kg N uit drijfmest brengen!

 • jeannettedekker1

  Niemand verliest graag derogatie,maar we worden gechanteerd,er moeten meer partijen hun best doen bemesten op maat erdoor te krijgen in Brussel,en als dat niet lukt is derogatie trekken aan een dood paard.

 • jeannettedekker1

  Feimarze. Melkquotering was Europees,Fosfaatrechten enkel voor Nederland dat kan toch nooit. En ook aankoop van melkquotum heeft veel melkveehouders de kop gekost,en veel anderen met een grote schuldenlast achtergelaten, allemaal boeren die nu 5000 euro minder melkgeld in de maand niet meer kunnen missen,en ook derogatie niet meer kunnen missen dankzij dat melkquotum dat jij nu zo verheerlijkt.

 • v w

  Derogatie gewoon een streep doorzetten dit gaat allemaal vele malen meer kosten, eisen worden steeds strenger en de kosten hoger. Het geld wat in rechten stoppen kunnen we beter in de sector houden, mestverwerking zal vanzelf beter van grond komen zodra er meer geld in om gaat en er duidelijkheid is. Daarnaast als men verwerkte mest als kunstmest vervanger legaliseert is er al een groot probleem minder,en nog duurzaam ook voor de buitenwacht. Weg mee al die beperkingen begin er langzaam aan een buik vol van te krijgen

 • a van Gerwen

  Inderdaad @vw, zal in het begin zeker niet makkelijk worden, maar op termijn denk ik dat de sector er gezonder uit zal komen i.p.v. je vast te klampem aan een steeds verstikkendere derogatie. Alleen wordt je door menigeen als gekke henkie weggezet als je je gezichtsveld iets breder richt dan alleen de derogatie

 • Klaasvaak

  Ja VW,
  ALS het gelegaliseerd wordt... daar hebben we nu niks aan.
  Ben het verder volledig met Schaap eens.

 • sommers

  Er zijn nu al bedrijven die hun hele fosfaatoverschot volledig verwerken en exporteren deze kan men toch niet gaan verplichten om daarnaast grondgebonden te worden en extra te korten?

 • Farmer4life2

  Ik ben in deze zaken vooral angstig naar de internationale concurrentie.
  Leuk als we €0,40 krijgen voor de melk. Maar denk dat dit straks bij velen de kostprijs is.

  Onze kostprijs stijgt de komende 2 jaar explosief zonder dat je daar veel aan kunt doen. Mijn voorspelling is circa 2/3 cent per liter. Zie mest en fosfaat maar ook emissiearm.

 • farmerbn

  Stel je voor: midden jaren 90 had je 80 koeplaatsen en 5 ton melkquotum. Die heb je voor 1 miljoen euro verkocht en na bevrijdingsdag heb je de stal weer vol. In 2017 krijg je fosfaatrechten à 5.000 euro. Wat is NL toch een heerlijk land.

 • Koen Franken

  @jeanettedekker1, de andere sectoren zoals de varkens en pluimveesector hebben die ook al sinds 1987 en las net nog dat het overgrote deel er voor is voor behoud van de rechten .

 • Bennie Stevelink

  @farmer4life, zonder fosfaatrechten krijg je ook steeds hogere kosten. Hoe meer vee per km2 hoe hoger de kosten. Vanwege te hoge veedichtheid moeten we de mest emissiearm aanwenden, stallen moeten emissiearm gebouwd worden, om fosfaat te beperken hebben we duurder fosfaatarm voer, mestafvoer of verwerking voor €20 per M3, voer wat op steeds grotere afstand aangevoerd moet worden. Neemt de veedichtheid nog verder toe dan moeten er luchtwassers op rundveestallen.
  Door deze manier van koeien houden komen we ook nog eens met onze zuivelafzet aan de onderkant van de markt terecht waardoor we aan de opbrengstkant enkele centen per liter lager uitkomen.
  Op een gegeven moment veroorzaakt de te hoge veedichtheid zo'n verhoging van de kostprijs dat het voordeliger kan zijn wanneer de veestapel een stuk ingekrompen wordt.

 • rooieroza

  Frieslandcampina zou zich dood moeten schamen om zo met hun leden om te gaan !!!!!!

 • BO(skabout)ER

  @bennie Stevelink
  Je begint steeds meer onzinnige dingen te verkondigen Bennie. Je weet zelf heel goed dat er niet heel veel vee meer bijkomt. Dat is wel geregeld door de grondgebondenheid van de boeren.

  Daarnaast worden de boeren juist hard getroffen die de emmissie arme stallen hebben gebouwd.

  Een hoge veedichtheid geeft juist een impuls aan de nederlandse economie; er zal snel goedkopere mestverwerking komen wat Nederland kan exporteren (ook de mestverwerkingskennis en apparatuur

  Nederland is een kennisland met enorme exportmogelijkheden, laten we dat behouden. Luister dus niet naar de meelopers van LTO, politiek en NZO. Denk als bijvoorbeeld Elbert Dijkgraaf en denk in oplossingen.

 • farmer135

  Het is toch logisch dat RFC als grootste het voortouw neemt, wie moet het anders doen ?

 • wmeulemanjr1

  @Farmer135, nog steeds apetrots om aan zo'n 'duurzame' RFC te mogen leveren?

 • Farmer4life2

  Bennie, ik heb hierin niet gezegd dat men op dezelfde voet moet doorgaan en er nog maar een stal moet bijbouwen....

  Ik denk hierin anders dan jij.
  Ik zou met Brussel een plan maken om het fosfaatplafond tijdelijk te verhogen en een "stand still" te introduceren met knelgevallen regeling dat iedereen die de onderbezetting in de stal heeft dit kan aanvullen tot max 85% van de boxplaatsen.

  Het introduceren van interessante regels en geld voor de stoppers. Zodat de oude garde onder ons zonder opvolgers kunnen stoppen. Want er is nu eenmaal een grote bubbel ontstaan. Er prop, op dit moment is er van alles teveel. Over 10 jaar precies andersom.

  Je moet de blijvers/doorzetters blijven steunen. Als ze nu intensief of extensief zijn. Weiden of niet weiden.... groen of geel zijn. Mega of kleiner.
  Want op dit moment zie ik voor de komende 20 jaar alleen maar stoppers en groeiers. Is dat wenselijk?

 • Farmer4life2

  Trouwens van eigenbelang is hier geen sprake. Had de stal op 2 juli 2015 stampvol staan en ook nog 220 stuks jongvee, allemaal eigen aanwas. Zowel melkkoeien als jongvee. Heb hier wel €225.000 superheffing in 2 jaar voor moeten betalen. Maar heb geen quotum kosten meer op de balans. Dus in 2013/2014/2015 geen nieuwe trekker gekocht en amper belasting hoeven betalen.

  Ik praat in sector belang en vooral op macro niveau.

 • Peet1212

  @Farmer4life2, jij bent dus EEN van die boeren die het verziekt hebben met hun
  hebberigheid!!!!!!

 • schooteind1

  Nou nou Peet 1212, dat kan wel een toontje minder. Farmer4life heeft volkomen legaal en volgens alle wet en regelgeving gehandeld.
  Afgunst, Peet 1212, is een hele slechte eigenschap!!!

 • melkveehouder wim

  Ben benieuwd hoeveel % van de grondgebonden bedrijven nog grondgebonden zijn als derogatie komt te vervallen ze willen wel hebben dat de intensieve bedrijven de offers gaan brengen om derogatie te behouden. Of iedereen gaat inleveren of geen fosfaatquotum en geen derogatie

 • massan

  LAAT FOSFAATREDUCTIEPLAN SPRINGEN:
  1. Juridisch niet houdbaar.
  2. Weinig draagvlak melkveehouders.
  3. Weinig draagvlak zuivelondernemingen; Campina dramt door.
  4. Geen toezegging behoud derogatie door Europese Commissie
  voordat plan ingaat.
  5. Vele gezonde melkkoeien naar slacht.
  6. Hoge kosten.
  7. Melkveesector om zeep geholpen.
  8. Waterkwaliteit bijna overal goed; andere vorm derogatie mogelijk.

 • Bennie Stevelink

  @Massan, per 1-1-2018 krijgen wij fosfaatrechten. Het fosfaatreductieplan wordt hier op afgestemd. Het fosfaatreductieplan is dus in feite fosfaatrechten maar dan een jaar eerder. Met het fosfaatreductieplan kan hopelijk wel de derogatie gered worden.

 • wmeulemanjr1

  Word te gemakkelijk gedacht over invoering fosfaatreductie plan.

 • Farmer4life2

  Peet1212,
  Ik begrijp je frustraties. Echter hebben wij in 2007 al de stal gebouwd en rustig gaan groeien. Toen wij in 2012 er achter kwamen dat er een plafond was en daarbij ook duidelijk zagen hoe het gesteld was in de stalbouw hebben we extra maatregelen genomen en meer koeien aangehouden.

  Daarnaast als we efficiënt produceren (100 stuks jongvee minder) zijn we nog grondgebonden ook.

  Daarmee begrijp ik je reactie maar voel ik mij niet aangesproken. Al heb ik mijn bedenkingen over het boer zijn/blijven in Nederland. Uiteindelijk zal de voedselproductie zich gaan verplaatsen.

 • Farmer4life2

  Bennie heeft hierin gelijk.
  Het fosfaat verminderings plan wordt opgetuigd voor 2017 en in 2018 gaan de fosfaatrechten gelden. Dus het is of nu inleveren 200.000 koeien met behoud derogatie....

  Of in 2018 inleveren exclusief derogatie wat betekent dat er 400.00-500.000 koeien weg kunnen.

  @Bennie kun je inhoudelijk reageren op mijn post zie 6:35. Deze was namelijk wel inhoudelijk op jou gericht.

 • Bennie Stevelink

  @Farmer4life, jouw plan gaat er van uit dat overschrijding van het fosfaatplafond door Brussel gedoogd zal worden. Dat is uitgesloten. Ook over een nieuwe derogatie na 2018 kan pas gesproken worden als wij eerst onder het plafond zitten.
  Het fosfaatreductieplan is onze enigste hoop. Gaat het fosfaatreductieplan voor 2017 niet door dan zullen we pas in de loop van 2018 via de dan geldende fosfaatrechten weer onder het plafond komen. We zullen dan op zijn vroegst in 2019 of 2020 weer derogatie kunnen krijgen.
  Ondertussen hou ik er rekening mee dat de regering de noodsituatie die in 2017 ontstaat zal aangrijpen voor een extra generieke korting waarbij ook grondgebonden bedrijven niet ontzien zullen worden.

 • jeannettedekker1

  Koen franken de varkenshouderij is wel zon beetje het beste voorbeeld hoe het niet moet die willen ook alleen rechten om ze te kunnen verzilveren,Rabo lto vion allemaal zitten ze met de handen in het haar hoe het verder moet,technisch failliet!!

 • jeannettedekker1

  Bennie we krijgen geen Fosfaatrechten. Gelukkig.

 • jeannettedekker1

  Farmerforlive laat zien hoe het moet om een onbetrouwbare overheid voor te blijven, het is triest maar hij heeft het gesnapt. Ik heb vaak van boeren gehoord ,snel uitbreiden het kan nu nog. Zelfs nu gebeurd het nog. Onze beperking is nu melkveewet mestwetgeving. De bestuurders hadden dit moeten voorzien en eerder met een melkveewet moeten komen. Op dit moment zal de melkveewet de grootste groei wel tegenhouden en de mestwetgeving met of zonder derogatie zal de rest doen. Laten we hopen dat Brussel zorgt voor een zachte landing bijvoorbeeld van 230 naar 220 naar 210. Om een massale slachtpartij te voorkomen. Zoniet dan komen Franse acties steeds korter bij. Ik hoop op het gezonde verstand van Brussel van onze eigen politici hebben we nu na het debacle van dam niks meer te verwachten. Heel duidelijk zijn ze tegen ons boeren. Of. Heel dom dat kan ook nog.

 • Farmer4life2

  @Bennie,

  Heb je enige onderbouwing dat het niet lukt?
  Wij laten alles op z'n beloop. Toch blijft ons grondwater zuiver. Dat is uiteindelijk (feitelijk en technisch) de reden van het mogen hebben van derogatie.

  Er is geen tekst of uitleg gegeven vanuit den Haag dat dit überhaupt gevraagd/besproken is. Het toegeven van eigen fouten, is stap 1, daarna gelijk overgaan op oplossing. Dat is minimaal net zo belangrijk als nummer 1.

  Ik vraag mij oprecht af hoe je vraagstukken als:
  - beweiding
  - natuur
  - koecomfort (ivm slachting 450.000 koeien geen derogatie)
  - bedrijfs opvolging
  - grond vruchtbaarheid
  - bedrijfsinkomen

  Kan rechttrekken zonder derogatie.

  Daarmee zou ik, als oplossingsgericht persoon juist met Brussel willen kijken naar de toekomst. Niet naar één of twee jaar. Die zijn zo voorbij... hebben we weer geen visie.

  De kern vraag is juist.
  Hoe kan de (melk)veehouderijen zich op een gezonde manier ontwikkelen en zich verzekeren van een fatsoenlijke inkomen?

 • massan

  'Bennie' het fosfaatreductieplan in 2017 zijn geen fosfaatrechten.
  In 2017 mag geen kringloopwijzer/bex worden toegepast + geen mogelijkheid om fosfaatrechten te kopen.
  Begrijp ook dat er geen toezegging is dat derogatie wordt behouden als we dit plan invoeren. Een beroerd uitgangspunt om daarvoor de hele melkveehouderij op z'n kop te zetten.

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.