Home

Nieuws 13 reacties

Fosfaatplafond in 2016 overschreden

De fosfaatproductie in dierlijke mest komt in 2016 boven het door de EU vastgestelde plafond uit. In 2016 daalde de productie met bijna 2% tot 177 miljoen kilogram ten opzichte van een jaar eerder, maar daarmee ligt de productie nog steeds 4 miljoen kilogram boven het plafond. De varkenshouderij bleef als enige grote sector onder het plafond.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is het tweede jaar op rij dat de fosfaatproductie in dierlijke mest boven het plafond van 172,9 miljoen kilogram uitkomt.

Meer melkkoeien, minder fosfaat

De fosfaatproductie in dierlijke mest van melkkoeien nam toe, terwijl bij vleesrunderen en jongvee sprake was van een daling. Het aantal melkkoeien is in 2016 met circa 120.000 dieren toegenomen. De fosfaatproductie van de rundveestapel daalde toch met 500.000 kilogram, omdat het fosforgehalte in ruwvoer lager lag dan een jaar eerder. De compensatie is onvoldoende om onder het voor de rundveesector vastgestelde fosfaatplafond te komen.

Varkenshouderij onder plafond

De fosfaatproductie van de varkensstapel kromp met 2,5%, oftewel 1 miljoen kilogram, tot 39,1 miljoen kilogram. De varkenshouderij telde 160.000 varkens minder dan een jaar eerder. De varkenshouderij komt zo weer onder het fosfaatplafond voor de sector uit. In 2015 was nog sprake van een overschrijding met 1,3 miljoen kilogram.

Ook in de pluimveehouderij daalde het aantal beesten. De pluimveestapel kromp 2% tot circa 106 miljoen dieren. De fosfaatproductie in pluimveemest daalt met 100.000 kilogram tot 28,2 miljoen kilogram. De pluimveehouderij blijft volgens de gegevens van het CBS nog wel net boven het vastgestelde plafond liggen.

CBS-werkwijze

De mestproductie van de veestapel wordt jaarlijks berekend op basis van het aantal dieren in de Landbouwtelling, aldus het CBS. Bij de berekening heeft CBS rekening gehouden met lagere fosforgehalten van ruwvoer dan een jaar eerder. Ongeveer zes maanden na afloop van het verslagjaar zijn alle gegevens bekend en komt het CBS met definitieve cijfers.

Laatste reacties

 • daan1908

  Laten we rustig beginnen deze week maar toch , het door de EU vastgestelde fosfaatplafond , op een of andere manier wil en kan ik dit niet plaatsen . Anders gezegd , wie heeft wat geregeld en waarom .

 • yongone

  circa circa ??????

 • John*

  schouderklopje voor de varkenshouderij toch:

  Mag toch best in de krant varkenshouderij houd zich aan fosfaatplafond. In 2017 duiken we er zelfs onder wat de rundveehouderij ook wat extra lucht geeft.. als deze lijn zich doorzet kan de generieke korting nog wel eens 100% meevallen

 • wmeulemanjr1

  Varkenshouderij is toch ook niet verplicht grondgebonden met een AMvB?

 • alco1

  John.
  Waar een slechte prijs wel niet goed voor is?

 • ericvanzutphen

  Varkenshouderij 2015 1.3 miljoen overschrijding 2016 - 1 miljoen blijft er volgens mij nog een overschrijding over van 300.000 of kan ik niet tellen

 • Maas1

  Als de mest verwerkt wordt en / of buiten de Nederlandse landbouw wordt afgezet,kan hiervoor geen fosfaatplafond op van toepassing zijn! Beter onderhandelen dhr van Dam. Sla in Europa maar eens een gat in de vergadertafel,een fosfaatplafond laat je je niet opleggen,daar is Nederland zelf bij aanwezig!

 • jeannettedekker1

  Er zijn een hoop veehouders die meer dieren houden dan de melkveewet toelaat, om verschillende redenen. Bij enkele weet ik dat nvwa al is geweest,dus er zullen nog meer koeien verdwijnen. Geef veehouders de tijd om aan de melkveewet te wennen en laat niet iedereen daar de dupe van worden,die paar miljoen kilo teveel is het niet waard om zoveel overhoop tehalen. Scherp de melkveewet op termijn aan maar ook pas als blijkt dat het echt nodig is. Ook in Brussel hebben wij een goed verhaal met die melkveewet. In Frankrijk en Duitsland rijden ze noch mest over bevroren grond en besneeuwde grond spoeld zo de sloot in. Laten we niet vromer worden als de paus. Zwaardere delegaties naar Brussel en vandam onmiddellijk op non actief.

 • vd m.

 • vd m.

  We moeten weer een Minister van Landbouw!!!

 • daan1908

  Onze mestexport moet dus in mindering worden gebracht .
  Basta , niets meer en niets minder .
  Maar eigenlijk is de vraag , wie laat zich zoiets aanpraten .
  Alles overziend zadelen we ons op met iets wat niet meer relevant is en velen veel geld gaat kosten . Er komt dus regelgeving die bij voorbaat niet deugd . En ja , de vraag is wie gaat dat betalen ?

 • oorspronkelijk

  waar een slechte prijs goed voor is???????
  nergens voor alleen dit lijkt leedvermaak.
  soms lijkt het dat er maar een is die alles begrijpt
  en dat niet onder stoelen of banken steekt
  maar vergeet dat ook agrariërs een bijdrage aan het klimaat akkoord van Parijs
  moeten leveren nee fosfaat plafond omhoog
  meer mest uitrijden
  en dan niet kostendekkend kunnen produceren
  zo iets begrijp ik niet

 • Insp.

  Dhr. Altena zit vast in het web van z'n eigen verzinsels. En komt daar maar moeilijk uit.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.