Home

Nieuws

Exportkansen voor veehouderijsector in Japan

Voor het Nederlandse veehouderijcluster liggen er kansen in export van hoogwaardige en gespecialiseerde producten naar Japan.

Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WER) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

De toeleveringssector kan technologisch hooggespecialiseerde machines leveren, de fokkerij hoogwaardig dierlijk uitgangsmateriaal en de veevoerindustrie kan veevoederpreparaten toevoeren. Ook voor exclusieve en gedifferentieerde zuivel- en vleesproducten is ruimte, omdat Japan nauwelijks zelfvoorzienend is. Dit komt door de toenemende consumptie van Westerse producten en de hoge productiekosten in Japan.

'Japanse importeurs zeer kritisch'

De Japanse overheid stimuleert professionalisering en heeft als doelstelling de zelfvoorziening in agrarische producten te verhogen.

WER waarschuwt dat Japanse importeurs zeer kritisch zijn: alle inkomende producten moeten volledig voldoen aan hun specificaties, kwaliteitseisen en administratieve procedures. De huidige voorwaarden waaronder bilaterale handel tussen de EU en Japan plaatsvindt, zijn zeer gedetailleerd en product-specifiek. Momenteel onderhandelt de EU met Japan over een Free Trade Agreement.

Of registreer je om te kunnen reageren.