Home

Nieuws

Europees octrooibureau zet plantpatenten stil

Het Europees Octrooibureau gaat voorlopig niet door met zaken rond patenten voor planten of dieren.

Het Europees Octrooibureau zal zaken over gepatenteerde planten of dieren voorlopig niet voortzetten. Reden daarvoor is de mededeling van de Europese Commissie vorige maand dat de Europese octrooiregelgeving er niet voor is bedoeld om gewassen en hun eigenschappen te kunnen patenteren, als die eigenschappen of gewassen ook door natuurlijke veredeling tot stand kunnen komen.

Bionext, de organisatie voor de biologische land- en tuinbouw, plaatste maandag een boom voor het kantoor van het Europees Octrooibureau in Den Haag, waarmee symbolisch de stelling van Bionext kracht werd bijgezet dat patenten op (voedsel-)gewassen de boom in kunnen.

Europese Commissie: planten en dieren niet octrooieerbaar

De Europese Commissie zegt dat de Europese richtlijn voor biotechnologische uitvindingen zo moet worden uitgelegd dat planten en dieren niet octrooieerbaar zijn. Het Europees octrooibureau heeft daar een andere zienswijze op toegepast, die nu moet worden aangepast.

Octrooibureau moet studeren op zienswijze EU-Commissie

De voorzitter van het Europees Octrooibureau zegt dat nu wordt gestudeerd op de gevolgen van de zienswijze van de Europese Commissie. De Europese regelgeving en de interpretatie zijn van groot gewicht bij de uitleg van het Europees Octrooibureau, waar ook andere landen bij zijn aangesloten.

Foto

  • In Brussel protesteerde Bionext bij het Europees Patentbureau tegen patentering voedselgewassen. - Foto: Fred Libochant

    In Brussel protesteerde Bionext bij het Europees Patentbureau tegen patentering voedselgewassen. - Foto: Fred Libochant

Of registreer je om te kunnen reageren.