Home

Nieuws 6 reacties

EU-wet voor betere positie boer

De Europese Commissie wil volgend jaar in elk geval op drie punten met wetgeving komen in vervolg op het rapport-Veerman.

Dit artikel is geüpdatet op woensdag 7 december om 15:16 uur.

De regels voor mededinging moeten vereenvoudigd worden, er komen regels om oneerlijke handelspraktijken te voorkomen en er wordt een begin gemaakt met het transparant maken van de prijsvorming in de keten van boer tot consument. Volgend jaar komt de Europese Commissie met wetgeving.

Dat zei plaatsvervangend directeur-generaal Joost Korte dinsdag tijdens de landbouwborrel van Nederlandse Europarlementariërs. Het rapport-Veerman kreeg dinsdag lof toegezwaaid van voorzitter Jean Claude Juncker van de Europese Commissie, en van EU-landbouwcommissaris Phil Hogan.

'Lappendeken van regels'

Korte zegt dat het rapport van de commissie-Veerman (officieel Task Force Agricultural Markets geheten) duidelijk maakt dat boeren op grond van uitzonderingen op de mededingingsregels wel mogelijkheden hebben om afspraken te maken, maar dat de lappendeken van regels dat juridisch zo ingewikkeld maakt, dat niemand zich eraan durft te branden. "De problemen bij de fosfaatproblematiek in Nederland laten dat zien", zegt Korte.

Directeur Food & Agri van de Rabobank bevestigt dat. "Bij de aanpak van fosfaat is dat probleem levensgroot. Als wij willen praten met andere banken, moeten we daar eerst de juristen over raadplegen."

Meer zicht op wat tussen boer en consument gebeurt

Het aanpakken van oneerlijke handelspraktijken is voor de Nederlandse land- en tuinbouw niet zo relevant, maar is voor andere landen wel heel belangrijk. "Ik hoor niet tot de categorie die zegt dat alles de schuld van de retail is, maar het is wel duidelijk dat de boer steeds minder krijgt en dat de consumentenprijs ook steeds lager wordt. Dat is ook omdat de boeren niet goed zijn georganiseerd."

De Europese Commissie wil meer zicht krijgen op wat er tussen de boer en de consument gebeurt.  "Daar treffen we nog wel tegenstand", aldus Korte. "Maar het is wel de doelstelling van Europees landbouwcommissaris Hogan om daar meer zicht op te krijgen. Het doel is om volgend jaar al met wetgeving te komen."

Rabobank: 'Verzekering of termijncontract leidt nooit tot hoger inkomen'

Over het inzetten van verzekeringen of termijncontracten, een van de andere elementen van het rapport-Veerman, zei directeur Food & Agri Ruud Huirne van de Rabobank dat een verzekering of een termijncontract nooit leidt tot een hoger inkomen. "Gezien de toenemende risico's, is het wel een goed instrument om een dal te overbruggen, zodat je de continuïteit van je bedrijf kunt waarborgen."

Termijncontracten werken alleen in een markt met homogene producten in grote hoeveelheden. Huirne zegt dat de land- en tuinbouw in Nederland juist toe moeten naar onderscheidende producten. Hij gelooft niet dat het mogelijk is de markt structureel te beïnvloeden door het maken van onderlinge afspraken. Daarvoor zijn zelfs binnen de Europese Unie de belangen te verschillend.

Van Dam: 'Liever mogelijkheid voor nationale regels'

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft woensdag in de Tweede Kamer gezegd dat hij eerder voor is om lidstaten op nationaal niveau de mogelijkheid te geven om oneerlijke handelspraktijken aan te pakken, dan om daarvoor nieuwe Europese regels op te tuigen. Ook op het gebied van mededinging is hij niet per se voor nieuwe regels. "Belangrijk is dat de Europese Commssiie verduidelijk wat er moglijk is binnen de bestaande kaders. Als er dingen zijn die niet kunnen, dan horen we dat wel. Eerst duidelijkheid over wat er mogelijk is."

CDA-Kamerlid Jaco Geurts steunt aanpassingen in de mededingingsregels ten gunste van de boer.  VVD'er Remco Bosma: "Wij willen geen nieuwe EU-regels."

Laatste reacties

 • John*

  het zou wel goed zijn om volume afspraken te kunnen maken.. gezien het productieproces van vaak meer dan een jaar..

 • landboer

  Die hadden we, John!

 • agratax(1)

  Volume afspraken werken volgens mij alleen als het gebied waar deze afspraken gelden wordt afgesloten van de vrije wereld handel. Europa maakt afspraken over hoeveelheid met bijbehorende prijzen voor melk, vlees, graan etc. Dan is nu al duidelijk dat de Vrije Wereld Markt met lagere prijzen werkt en dus moet de grens gesloten worden en zijn importheffingen nodig. Dit systeem hebben me afgebouwd, omdat naast de handel ook de boer de vrije markt een Zegen vond. Ik ben voorstander van het zelf produceren van zoveel mogelijk voedsel voor je "eigen" bevolking, maar dit zal de consumenten prijs verhogen omdat het doel is "Verbetering van de omstandigheden van de boer en zijn gezin".

 • Farmer4life2

  Het is de vraag of men bereid is om boeren een inkomen te bieden, waarmee veel geld gemoeid is.
  Want wees eerlijk, welke boer heeft nu €13 netto per uur?

  Oowjee, zei ik nu iets nieuws hier op het forum? Nou, mijn vriendin verdient meer dan ik per uur en ook niet z'n klein beetje ook

 • alco1

  @agratax.
  Dit probleem hebben we al vaker aangesneden.
  Onze economie draait op de landbouw.
  Daar kunnen we onze balans weer mee opkrikken.
  Echter schijnt iedereen te denken dat geld gemaakt wordt in een bank.
  En voedsel uit de supermarkt.

 • Schoppenboer

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.