Home

Nieuws

EU-markt veevoer groeit

De EU-markt voor veevoer groeit van 263 miljoen ton in 2016 naar 271 miljoen ton in 2026.

De prijs van mengvoer met een gemiddeld eiwitgehalte zoals maisgluten, DDG’s en weipoeder stijgt van gemiddeld €200 naar €250 per ton. Dat staat in de EU Agricultural Outlook van de Europese Commissie. De vraag naar veevoer stijgt volgens de vooruitblik door een toenemende productie van varkensvlees, pluimveevlees en zuivel. De verhoudingen tussen de sectoren blijven ongeveer gelijk, waarbij de pluimveehouderij wat wint ten opzichte van de varkenshouderij. De prijsstijging hangt samen met de prijsverwachting voor onder meer graan en oliezaden.

Mais meest gebruikte grondstof

De prijs van veevoer met een hoog eiwitgehalte, zoals vismeel en vlees, stijgt van gemiddeld €225 naar €275. De prijs van veevoer met een laag eiwitgehalte stijgt naar verwachting heel beperkt.

Op dit moment gaat het grootste volume mengvoer, zo’n 90 miljoen ton, naar de varkenshouderij. Circa 54 miljoen ton gaat naar vleesvee, 53 miljoen ton naar vleeskuikenhouders en de rest gaat naar de melkveehouderij en leghennenhouders. Mais is de meest gebruikte grondstof, gevolgd door tarwe en gerst en soja.

Tarweproductie groeit harder dan consumptie veevoer

De analisten van de Commissie denken dat in 2026 relatief meer mais en minder tarwe zal worden gebruikt. De EU zal volgens de vooruitblik minder afhankelijk worden van het buitenland wat betreft veevoer met een laag tot middelhoog eiwitgehalte. Dat komt vooral omdat de tarweproductie meer toeneemt dan de veevoerconsumptie. Wat betreft veevoer met een hoog eiwitgehalte blijft de afhankelijkheid hetzelfde.

Of registreer je om te kunnen reageren.