Home

Nieuws 2 reacties

Dijksma: geen uitstel verbod asbestdak

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) denkt er niet over om het verbod op asbestdaken op te schorten tot 2028. "Dat zou het verkeerde signaal zijn", aldus Dijksma woensdag in overleg met de Tweede Kamer.

Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) stelde de vraag of het voorgenomen verbod op asbestdaken in 2024 wel haalbaar is, gezien de capaciteit die er in de branche is om asbest te saneren. Volgens hem zijn er ook vragen te stellen bij de risico's van asbestdaken voor de volksgezondheid.

Al sinds 1994 verbod

Dijksma zegt dat het aangekondigde asbestdakenverbod een aanjaagmiddel is die zijn werking ook heeft. Inmiddels is tot november van dit jaar voor €20 miljoen aan subsidie aangevraagd voor asbestdakensanering en er is 7,3 miljoen vierkante meter aan daken gesaneerd. "Het komt wel goed op gang", aldus Dijksma, die haar waardering uitte voor de programmatische aanpak die in samenspraak met onder andere LTO Nederland is opgezet.

Dijksma zegt dat ze blijft zoeken naar mogelijkheden om verschillende regelingen te bundelen, waardoor de asbestsanering financieel aantrekkelijker wordt, bijvoorbeeld bij het verduurzamen van gebouwen of in combinatie met winning van zonne-energie. Ze trekt geen extra geld uit voor de sanering.

Dijksma benadrukt dat de asbestdaken sowieso binnenkort aan vervanging toe zijn, omdat er al sinds 1994 een verbod op de toepassing van asbest is.

Laatste reacties

  • glaasje

    Vindt het nog steeds een schande dat een regering je kan verplichten een dak te vernieuwen!!!!!!!!!!!!!!! Vindt dat Dijksma de complete daken moet financieren. Geen subsidie maar alle kosten van het dak moet door de overheid betaald worden.

  • jan1953

    daar willen die linkse rakkers geen geid voor uittrekken als het voor de boeren is wel voor de gelukzoekers die elke dag nog binnen komen in nederland

Of registreer je om te kunnen reageren.