Home

Nieuws

Deel dierenbeweging kritisch op ACM

Volgens Dier & Recht en Varkens in Nood frustreert de mededingingsautoriteit ACM verduurzaming door bepaalde ketensamenwerking te verbieden.

De dierenrechtenorganisaties steunen daarmee de gezamenlijke brief die LTO, de FNLI, het CBL en de Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk stuurden aan onder meer de Tweede Kamer. LTO is de belangenorganisatie voor boeren, de FNLI vertegenwoordigt de voedingsmiddelenindustrie en het CBL de supermarkten.

De briefschrijvers stellen dat de ACM zich niet moet blindstaren op een zo laag mogelijke consumentenprijs, maar ook maatschappelijke winst zoals een beter milieu en minder dierenleed moeten meewegen in hun beleid. Of zoals Dier & Recht en Varkens in Nood het samenvatten in een verklaring: ‘De consument heeft meer belangen dan kiloknallers’.

'Willekeur en gemakzucht'

Volgens de dierenrechtenorganisaties krijgen internetmonopolisten als Google, Facebook en Airbnb alle ruimte van de ACM, terwijl ze geen werkgelegenheid creëren of belasting betalen. Partijen die Nederland actief beter maken, worden daarentegen aangepakt, aldus Dier & Recht en Varkens in Nood. De organisaties spreken van ‘willekeur en gemakzucht’ en nemen het minister Lodewijk Asscher kwalijk geen nieuwe wetgeving te willen maken.

Ze verwijzen daarmee naar de blokkade die ACM vroeg in 2015 opwierp tegen de Kip van Morgen, een project waarbij supermarkten, verwerkers en pluimveehouders afspraken maakten over de verkoop van kippenvlees met meer dierenwelzijn voor kippen. Onderdeel van die afspraak is dat op reguliere wijze geproduceerd kippenvlees uit de schappen wordt gehaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.