Home

Nieuws 3 reacties

Copa: situatie boeren EU nog steeds ongunstig

Het vertrouwen in de toekomst van Europese boeren is licht verbeterd, maar de inkomenssituatie is nog steeds ongunstig.

Dat concludeert de Europese koepel van boerenorganisaties, Copa Cogeca, op basis van een vertrouwensindex die is gebaseerd op onderzoeken in 10 landen en in totaal 8.000 boeren. Het vertrouwen nam enigszins toe eind 2016, maar bevindt zich nog steeds op een laag niveau. Secretaris-generaal van de organisatie Pekka Pesonen wijst erop dat boeren en hun coöperaties hard zijn geraakt door volatiele markten en hoge kosten. Pesonen wijst op de lastige situatie in de akkerbouw in veel landen. "In deze sector is de stemming slechter geworden." Een belangrijke oorzaak is de verwachting dat de graanprijzen voorlopig laag zullen blijven als gevolg van een goede wereldwijde graanoogst, voor het vierde jaar op rij.

Situatie blijft ongunstig

Ondanks een herstel van de varkensmarkt in 2016 en een verbetering van de melkprijzen eind 2016 blijft de situatie ongunstig, volgens Pekonen: "Boeren hebben te maken met grotere uitdagingen door volatiele markten, stijging van de kosten, hogere consumenteneisen en een voortdurende boycot door Rusland. Ook beperkingen vanuit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid nemen toe. De hogere melkprijs is wel een positief signaal, maar betekent niet de crisis op de zuivelmarkt over is."

Grote inkomensverschillen tussen EU-landen

Het ongunstige beeld wordt volgens Copa bevestigd door de recente cijfers over inkomens in de EU. Volgens het EU-statistiekbureau Eurostat daalde het gemiddelde inkomen per arbeidskracht naar verwachting met 2% ten opzichte van 2015. Copa wijst op de grote verschillen tussen landen. In Estland en Denemarken bedroeg de daling rond 25%, in Frankrijk daalde het inkomen met 16%, België noteerde een daling van 12%, in Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland was dat respectievelijk 4 en 5%. In Nederland steeg het inkomen volgens de berekeningen van Eurostat met 8% gemiddeld. Van de 28 EU-landen steeg het inkomen het hardst in Hongarije met een plus van 16%.

Laatste reacties

  • tonny60

    Met dank aan de Copa,die voor afschaffing van melk- en suikerquota en voor allerlei vrijhandelsverdragen

  • farmerbn

    Mijn (cooperatieve) melkverwerker heeft dit laatste jaar weinig minder omzet gedraaid. Wel heeft ze mij een veel lagere melkprijs betaald dus voor de melkfabriek een uitstekend jaar. Pesonen moet dus niet zo zielig doen en alleen naar zijn leden kijken.

  • heeeee

    Maar de poederberg is in een jaar tijd heel groot.Dus goed gedraaid.

Of registreer je om te kunnen reageren.