Home

Nieuws 4 reacties

CDA en SGP tegen verhoging percentage verplichte verwerking

Oppositiepartijen CDA en SGP accepteren niet dat staatssecretaris Martijn van Dam de mestverwerkingspercentages voor Oost- en Zuid-Nederland in 2017 verhoogt tot respectievelijk 52 en 59%.

De Tweede Kamer heeft de staatssecretaris opgeroepen geen onomkeerbare stappen te zetten, totdat er overleg is geweest. Van Dam legt dat verzoek deels naast zich neer. De verplichte mestverwerkingspercentages voor 2017 zullen toch worden vastgesteld.

De Kamer kan dat besluit van de staatssecretaris met terugwerkende kracht terugdraaien. En wat Elbert Dijkgraaf (SGP) en Jaco Geurts (CDA) betreft gaat dat ook gebeuren. Geurts zegt dat een verplicht verwerkingspercentage van 52% voor de regio Oost onhaalbaar is. Hij memoreert dat vorig staatssecretaris Sharon Dijksma heeft aangekondigd samen met de provincies schot te zullen brengen in de vergunningverlening voor mestverwerkers, maar dat daar niets van terecht is gekomen. "De vergunningverlening verliep nog nooit zo traag als nu", aldus Geurts.

Van Dam gaat er vanuit dat in de regio Oost een inhaalslag zal worden gemaakt in de groei van de mestverwerkingscapaciteit. Hij zegt dit jaar bijna €10 miljoen beschikbaar te hebben gesteld uit Europese fondsen voor de groei van de verwerkingscapaciteit.

De Tweede Kamer heeft de staatssecretaris ook gevraagd de invoering van een systeem voor onafhankelijke bemonstering van dikke fractie in mest op te schorten, totdat er overleg met de Tweede Kamer is geweest. VVD, CDA, SGP, ChristenUnie en een aantal kleine fracties vormen samen een meerderheid die hierom vraagt.

Laatste reacties

 • Eminem2010

  En het wanbeleid gaat door.

 • wimschaap

  wat een verstand

 • boerJohan

  Nou zeg . Minder regels gingen ze voor. Het worden er alleen maar meer .wanneer houdt het is op ?
  De kostprijs Wordt zo als maar hoger

 • Als er nog boeren zijn die PVDA gestemd hebben is het nu wel zeker niet meer het geval ,wat een verstand

Of registreer je om te kunnen reageren.