Home

Nieuws 2 reacties

Bionext roept Timmermans op in te grijpen bij biologische wetgeving

Belangenorganisatie voor de biologische sector Bionext roept Eurocommissaris Frans Timmermans opnieuw op om in te grijpen in de biologische wetgeving.

De EU is er na 24 maanden onderhandelen nog steeds niet over uit hoe de wetgeving voor biologische productie moet worden. “Investeringsplannen liggen stil en bedrijfsovernames worden uitgesteld door de onduidelijkheid over de toekomstige wetgeving”, aldus Bionext en de Europese brancheorganisatie IFOAM EU. Ze roepen Timmermans op om alsnog in te grijpen.

Timmermans zou in december 2014 de biologische wetgeving binnen een half jaar als onnodige wetgeving bestempelen, als er geen akkoord zou zijn over de nieuwe wet. Nu, twee jaar later, is er nog geen wet.

Felle kritiek van lidstaten

De besluitvorming over de biologische wetgeving hangt onder andere op een regel die bepaalt dat biologische producten waar aantoonbaar residuen op zitten, worden afgekeurd. Vrijwel alle lidstaten willen dit niet, omdat biologische bedrijven dan mogelijk bestraft worden voor het middelengebruik van omliggende boeren. Ook is er felle kritiek van lidstaten op het voornemen van Eurocommissaris Hogan om de omvang van biologische bedrijven te kunnen inperken.

Het vertrouwen van politici om er nog uit te komen, lijkt steeds kleiner te worden. Toch wordt het proces vooralsnog voortgezet.

Laatste reacties

  • John*

    als klant betaal je dik voor een biologisch product zonder residuen.. met een: ja maar komt de bio sector hier niet mee weg!

  • Gerardone

    Dik betalen is dom gezwets, dik betaal je vooral je andere producten en bijdragen en uurtarief
    Maar voedsel producten niet !!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.