Home

Nieuws 2 reacties

'Amerikaanse landbouwinkomen omlaag'

Amerikaanse boeren verdienen dit jaar 17,2% minder dan een jaar eerder. De gedaalde melkprijs en vleesrunderen speelt agrariërs parten, maar de lage maisprijs drukt het inkomen nog wel het meest.

Het totale inkomen van de landbouw daalt tot het laagste niveau in zeven jaar. Dat blijkt uit een overzicht van het Amerikaanse landbouwministerie USDA.Het totale boereninkomen komt uit op $66,9 miljard (€62,8 miljard). Het bedrag is nauwelijks te vergelijken met cijfers voor de EU of Nederland, onder meer omdat in de VS ook kleine meer hobbymatige bedrijven worden meegeteld. Het is de derde jaarlijkse daling op rij sinds de totale inkomsten van agrariërs in 2013 een recordhoogte bereikte.

In augustus rekende de USDA nog op $71,5 miljard. Sindsdien hebben akkerbouwers mogelijk de grootste maisoogst ooit binnengehaald, met een daling van de noteringen voor mais en tarwe tot gevolg. Met melk, vleesrunderen, varkens, pluimvee en eieren wordt minder verdiend. De suikerprijs is wat opgekrabbeld, terwijl boeren 16% meer beuren voor hun sojabonen.

Meerjarig inkomen goed

Landbouwminister Tim Vilsack nuanceert de cijfers. Het inkomen is wel gedaald, aldus de oud-gouverneur van graanstaat pur sang Iowa, maar het gemiddelde over de laatste vijf jaar was in historisch perspectief erg hoog. Bovendien profiteren boeren van een verzekeringssysteem voor lage prijzen. De uitgaven hieraan nemen dit jaar 19% toe tot omgerekend €12 miljard.

Vilsack benadrukt ook dat cijfers net als in augustus aantonen dat de schuld ten opzichte van het eigen vermogen bijna op het laagste niveau ooit liggen. Meer dan 90% heeft volgens Vilsack geen grote schulden. Volgens de politicus tonen de cijfers aan dat de landbouweconomie en de plattelandseconomie tijdens de regeerperiode van president Barack Obama sterker zijn geworden.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Het politieke systeem is beter in Amerika (en ook in Frankrijk) dan in NL. Er wordt daar voor elke staat gevochten waardoor landbouwstaten meer gehoord worden. In NL hoeft de politiek zich geen zorgen te maken over bv Drente of Groningen. Daar wonen zo weinig mensen. Beter is om naar de pijpen te dansen van mensen in de Randstad. Maar die mensen daar hebben een verkeerd beeld van de landbouw en kiezen met een naieve stem.

  • puinhoop

    farmerbn helemaal gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.