Home

Nieuws 11 reacties

ZLTO woedend over Brabantse stikstofplannen

ZLTO vindt dat het provinciebestuur van Brabant willens en wetens het voorbestaan van honderden boerenbedrijven in gevaar brengt.

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings heeft volgens de zuidelijke boerenorganisatie selectief gewinkeld in de reeks voorstellen die voortkwamen uit de zogeheten ‘mestdialoog’ met burgers en boeren. Voorzitter Hans Huijbers roept boeren op de trekkers voor protest maar alvast klaar te zetten.

Verordening Stikstof

Gedeputeerde Staten (GS) van Brabant willen dat verouderde stallen niet in 2028, maar al in 2020 voldoen aan de Verordening Stikstof. Boeren moeten dus investeren in aanpassingen die de uitstoot beperken of de stallen leeghalen. Huijbers vindt deze aanscherping een vorm van ‘boertje pesten’ en merkt op dat het al de derde keer is dat het stikstofbeleid wordt aangepast.

'GS sturen aan op een kille sanering'

Een kille sanering

Boeren moeten plots 8 jaar eerder grote investeringen doen. Plus: het beleid raakt niet alleen de bedrijven die uitbreiden, maar ook bedrijven die dat niet doen. Vergunde stalemissies geven volgens Huijbers aan dat de stikstofuitstoot, volgens afspraak, gestaag en aantoonbaar afneemt. "GS sturen aan op een kille sanering. De sociale gevolgen van deze maatregelen zijn onverteerbaar", aldus Huijbers.

Het provinciebestuur wil ook dat voor elke nieuw gebouwde stal, een oude met dezelfde capaciteit verdwijnt. Boeren moeten dus bij uitbreiding ruimte kopen bij stoppers. Dit systeem wordt 'staldering' genoemd. ZLTO is hierover kritisch omdat een serie neveneffecten kunnen optreden, zoals verdere concentratie van bedrijvigheid en een hogere kostprijs. Huijbers: "Dat is nu precies wat we niet willen."

Verkeerde prikkels

De rekening komt weer bij de boeren terecht, aldus Huijbers, die zelf in Brabant een melkveebedrijf runt. "Waar eerder de markt de kostprijsgedreven productie en schaalvergroting vaak stimuleerde, is het nu de provincie Noord-Brabant." Het aantal dieren verminderen was voor veel boeren wel bespreekbaar, aldus Huijbers, maar niet op deze manier. ZLTO ziet wel bepaalde pluspunten. Zo wil GS de vergunningverlening voor mestverwerking vereenvoudigen.

De Brabantse Milieufederatie en het Burgerplatform Minder beesten hebben de plannen van Spierings zeer positief ontvangen.

Laatste reacties

 • deB.

  WANNEER HOUDT DIT OP???????

  Fosfaat nog niet eens afgerond, komt het volgende gedonder!!

  Leuk he, in dit land vee houden!! NOT

 • maatje 1904

  En ze willen ook nog alle geproduceerde mest gaan verwerken stelletje mafkezen

 • fietskip

  Dit krijg je met zo'n coalitie. Let wel na maart is er de kans dat er zo'n coalitie voor heel Nederland komt!!!!!
  Onrealistisch is dit plan.
  Elke Brabantse provincie ambtenaar zou 100000 Euro moeten betalen binnen 5 jaar om zijn functie te mogen behouden.
  Dat zou hetzelfde inhouden als dit beleid voor de boer.
  Het word toch onderhand wel eens tijd dat we dit niet meer pikken.

 • info36

  Complete minachting voor de landbouw vanuit de provinciale overheid.

 • .....

 • gradje1966@

  Laat ze ook maar eens 20% minder auto s rijden in Brabant.
  En het vliegverkeer op Eindhoven air poort krimpen in plaats van groeien .
  Dit zal niet gaan gebeuren want dan tref je de burger die mag je niets opleggen
  en offers voor het milieu vragen .

 • henver1

  Let maar eens op volgend jaar krijgen we met de verkiezingen Trump toestanden en is alles van de baan , de linkse politiek uitzwaaien en gauw ook!

 • renilda

  brabant minder dieren is mooi voor de rest van nederland de economie loopt toch al niet in brabant

 • beversbv1

  dit plan komt uit de koker van sp gedeputeerde johan van den hout die al jaren alles probeert te verzieken wat met mest te maken heeft.

 • piethermus1

  Brabants Gedeputeerde Johan van der Hout van Milieu en SP-er, dus iemand die moeite heeft met eigendommen, eigendomsrecht enzo, en medehoofdverantwoordelijk voor dit dossier, schrijft op twitter vaak dat hij bezig is met een strijd tegen tirannie. Zo denkt die man. Hij ziet zichzelf als een koene ridder, strijdend tegen allerlei onrecht. Wat er gewoon vaak niet is.

  Ik zie hem daardoor als Het Kwaad in het provinciale bestuur hier in Brabant. Ik overdrijf nu even. Maar u snapt me hopelijk wel. Wel klopt dat er nogal wat boeren hier in onze provincie in het verleden makkelijk wegkwamen met allerlei kwalijk eigen gedrag. Maar van de misdragingen door de eigen soort, wat best correctie nodig had, slaat het beleid nu veels te ver door.

  Ik heb m.b.t. hem en de zijnen vorig jaar wel eens een historische vergelijking gemaakt met een andere groep die wat kon en had, maar omdat ook zij een minderheid waren. Een groep die 0,2% van de wereldbevolking uitmaakt en 22% van de Nobelprijzen wint. U weet wat dergelijke sentimenten doen. Nu zal het voor ons boeren zo niet opgaan. Maar.... Ja! Woest ben ik op Johan van der Hout, als ZLTO-er, maar akkerbouwer, die zelf niet veel meet bio-industrie heeft, maar wel op moet komen voor mijn collega's die dat wel hebben.

 • agrieehollande

  rinalda minder dieren zijn alleen een paar vrienden van links brabant die daar een podium krijgen. het is geen bij de kvk ingeschreven belangenorganisatie

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.