ZLTO is woedend over Brabantse mestplannen. Het provinciebestuur wil onder andere dat voor elke nieuw gebouwde stal, een oude met dezelfde capaciteit verdwijnt. - Foto: Van Assendelft Fotografie AlgemeenNieuws

ZLTO woedend over Brabantse stikstofplannen

ZLTO vindt dat het provinciebestuur van Brabant willens en wetens het voorbestaan van honderden boerenbedrijven in gevaar brengt.

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings heeft volgens de zuidelijke boerenorganisatie selectief gewinkeld in de reeks voorstellen die voortkwamen uit de zogeheten ‘mestdialoog’ met burgers en boeren. Voorzitter Hans Huijbers roept boeren op de trekkers voor protest maar alvast klaar te zetten.

Verordening Stikstof

Gedeputeerde Staten (GS) van Brabant willen dat verouderde stallen niet in 2028, maar al in 2020 voldoen aan de Verordening Stikstof. Boeren moeten dus investeren in aanpassingen die de uitstoot beperken of de stallen leeghalen. Huijbers vindt deze aanscherping een vorm van ‘boertje pesten’ en merkt op dat het al de derde keer is dat het stikstofbeleid wordt aangepast.

‘GS sturen aan op een kille sanering’

Een kille sanering

Boeren moeten plots 8 jaar eerder grote investeringen doen. Plus: het beleid raakt niet alleen de bedrijven die uitbreiden, maar ook bedrijven die dat niet doen. Vergunde stalemissies geven volgens Huijbers aan dat de stikstofuitstoot, volgens afspraak, gestaag en aantoonbaar afneemt. “GS sturen aan op een kille sanering. De sociale gevolgen van deze maatregelen zijn onverteerbaar”, aldus Huijbers.

Het provinciebestuur wil ook dat voor elke nieuw gebouwde stal, een oude met dezelfde capaciteit verdwijnt. Boeren moeten dus bij uitbreiding ruimte kopen bij stoppers. Dit systeem wordt ‘staldering’ genoemd. ZLTO is hierover kritisch omdat een serie neveneffecten kunnen optreden, zoals verdere concentratie van bedrijvigheid en een hogere kostprijs. Huijbers: “Dat is nu precies wat we niet willen.”

Verkeerde prikkels

De rekening komt weer bij de boeren terecht, aldus Huijbers, die zelf in Brabant een melkveebedrijf runt. “Waar eerder de markt de kostprijsgedreven productie en schaalvergroting vaak stimuleerde, is het nu de provincie Noord-Brabant.” Het aantal dieren verminderen was voor veel boeren wel bespreekbaar, aldus Huijbers, maar niet op deze manier. ZLTO ziet wel bepaalde pluspunten. Zo wil GS de vergunningverlening voor mestverwerking vereenvoudigen.

De Brabantse Milieufederatie en het Burgerplatform Minder beesten hebben de plannen van Spierings zeer positief ontvangen.

Beheer
WP Admin