Home

Nieuws

WTO-voorstel voor limiet aan landbouwsubsidies

Een aantal Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen pleit binnen de WTO voor meer restricties voor het geven van landbouwsubsidies. De steun zou niet meer dan een bepaald percentage van de productiewaarde mogen bedragen. Een deel van de landen wil ook dat lidstaten van de WTO worden gestraft als ze geen recente gegevens over landbouwsteun verstrekken.

Het pleidooi voor een koppeling met de productiewaarde komt van de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Paraguay, Peru en Uruguay. Nu worden als basis vaste bedragen die per land verschillen gehanteerd. Bij de onderhandelingen voor een nieuw wereldhandelsverdrag, die al 16 jaar lopen, zijn deze bedragen steeds als uitgangspunt genomen.

Ook wil de groep voor waarborgen dat landen niet alle steun op een paar producten inzetten. De zogeheten G10-groep van rijke landen die hun boeren zwaar subsidiëren – waaronder Japan en Zwitserland – is alvast tegen. De Japanners bijvoorbeeld concentreren hun steun op de rijstsector, die ze van strategisch belang vindt. De EU en VS zijn ook nog niet enthousiast.

Meeste WTO-lidstaten moeten nog inzage geven in subsidies

Een serie landen die veel agrarische producten exporteren, zoals opnieuw Argentinië maar ook Australië en Vietnam, vindt dat landen die achterlopen met het verstrekken van gegevens over hoeveel subsidies ze daadwerkelijk hebben gegeven, financieel gestraft moeten worden. Ze beargumenteren dat een gebrek aan transparantie prijzen ondermijnt en beweeglijker maakt. De boete zou hoger moeten zijn als landen grote exporteurs of producenten zijn.

Landbouwakkoord in Buenos Aires?

Volgens de voorzitter van het landbouwoverleg binnen de WTO, de Nieuw-Zeelander Vitalis Vangelis, hebben maar 27 lidstaten cijfers over 2015 verstrekt. De organisatie telt 164 lidstaten. Op 11 tot en met 14 december vindt in Buenos Aires een top plaats waarop de landen een landbouwakkoord willen sluiten

Of registreer je om te kunnen reageren.