Home

Nieuws 6 reacties

Veel meer grond per bedrijf

Land- en tuinbouwbedrijven hebben nu gemiddeld 60% meer grond dan in 2000.

Bij de eeuwwisseling was de gemiddelde bedrijfsoppervlakte nog 20,3 hectare, nu is dat 32,4 hectare. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de landbouwtelling van het CBS.

Bekijk de bedrijfsomvang in uw gemeente

De grootse land- en tuinbouwbedrijven zitten in het Groningse Oldambt. De gemiddelde bedrijfsoppervlakte is daar 94 hectare. Dat blijkt uit een overzicht, ook van het CBS, van de gemiddelde bedrijfsomvang per gemeente. Het grootste zijn de bedrijven in de noordelijke provincies, Flevoland en het zuidwestelijk akkerbouwgebied.

Ontwikkeling aantal bedrijven per gemeente

De sterkste afname in aantal landbouwbedrijven is er op de Veluwe, de Randstad, rondom de stad Groningen en oostelijk Friesland. Een verklaring voor de ontwikkelingen geeft het CBS niet.

Laatste reacties

 • mali

  op papier......papier is geduldig...

 • alco1

  Gewillig.

 • ed12345

  Het had een duidelijker beeld gegeven als het per sector was gedaan
  De tuinders zullen gemiddeld minder ha hebben dan een akkerbouwer

 • frl

  ed12345# kun je met pijltje toch zelf aanpassen wat je maar wilt zien.

 • martijn.ter.horst1

  Inderdaad @frl.
  @ed12345: bij elk kaartje zie je links een zogenoemd 'drop down menubalkje'. Bij het eerste kaartje van Nederland kunt je je eigen sector selecteren.

 • rverheij

  in ongeveer 10 jaar tijd is er 100.000 ha cultuurgrond verdwenen, kijk maar naar de cijfers op cbs. als je dan triomfantelijk meld dat de bedrijven meer grond per bedrijf hebben opgegeven lijkt het positief,maar dat is t niet. meer dieren en minder grond dat komt niet goed natuurlijk

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.