Van Dam wil meer natuur in boerenbedrijf - Foto: René den Engelsman AlgemeenNieuws

Van Dam wil meer natuur in boerenbedrijf

Vergroening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en stimulering van het agrarisch natuurbeheer. Die twee richtingen wil staatssecretaris Van Dam (EZ) ingaan om de landbouw meer natuurinclusief te maken. Van Dam zei dat tijdens de behandeling van de begroting van EZ, vorige week in de Tweede Kamer.

Hij beoogt een omslag naar een landbouw, waar zorgvuldige omgang met natuur en biodiversiteit een vast onderdeel uitmaken van de bedrijfsvoering op een landbouwbedrijf.

Vooral vanuit de linkerhoek van de Tweede Kamer (PvdA, GroenLinks) is daar bij de staatssecretaris op aangedrongen. Al gaat het GroenLinks nog niet hard genoeg. Woordvoerder Rik Grashoff verweet de staatssecretaris dat hij met twee monden spreekt. Aan de ene kant propageert Van Dam de buitengewone efficiëntie van de Nederlandse landbouw, terwijl hij aan de andere kant de ontwikkeling van de natuurinclusieve landbouw voorstaat. “De efficiëntie van de landbouw heeft er wel toe geleid dat we 85% van onze biodiversiteit door het putje hebben getrokken. Op die ingeslagen weg moeten we niet voortgaan.”

Van Dam: geen tegenstelling tussen natuur en efficiënt produceren

Volgens Van Dam is er geen tegenstelling tussen natuurinclusieve landbouw en efficiënt produceren. Hij erkent dat er verlies aan biodiversiteit is en de duurzaamheid onder druk staat. “Dat is niet slechts een probleem; het biedt ook een kans op het moment dat je daarin voorop kunt lopen en kunt laten zien dat je in Nederland op een heel efficiënte manier voedsel kunt produceren die in balans is met de natuur, met het klimaat en met het energiegebruik.”

Geen €2,5 miljoen extra voor weidevogels

Van Dam is niet van plan om op suggestie van Grashoff €2,5 miljoen extra uit te trekken voor weidevogels, ten laste van de exportbevordering. Hij oppert wel de mogelijkheid om Europees geld dat nu nog bestemd is voor inkomenssteun (eerste pijler) over te hevelen naar de zogenoemde tweede pijler voor plattelandsontwikkeling (onder andere ook voor agrarisch natuurbeheer). De Kamer heeft het kabinet eerder opgedragen dat niet te doen.

Beheer
WP Admin