Home

Nieuws 7 reacties

Van Dam houdt NVWA-rapport geheim wegens fraudeurs

Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) is niet van zins een geheim rapport over de efficiëntie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan de openbaarheid prijs te geven.

Hoe groot de druk vanuit de Tweede Kamer ook is, van Dam weigert overstag te gaan. Hij wil 'potentiële fraudeurs' niet helpen. In een interruptiedebat met Elbert Dijkgraaf (SGP), Jaco Geurts (CDA), Henk van Gerven (SP) en Fatma Koser Kaya (D66) hield Van Dam voet bij stuk.

De informatie waar de Kamer om vroeg, gaat volgens Van Dam in detail in op de kosten van de NVWA. Openbaarmaking zou betekenen dat iedereen tot in detail inzage krijgt in de bedrijfsvoering van de NVWA. Van Dam: “Dat zou potentiële fraudeurs een enorme voorsprong geven.”

De Kamer heeft de informatie wel vertrouwelijk kunnen inzien, maar kan van de informatie geen gebruik maken bij het debat.

'Openbaarmaking zou betekenen dat iedereen tot in detail inzage krijgt in de bedrijfsvoering van de NVWA. Van Dam: “Dat zou potentiële fraudeurs een enorme voorsprong geven.'

Kosten NVWA zijn politiek gevoelig

De kosten van de NVWA zijn politiek gevoelig. Vooral de partijen SGP en CDA maken zich druk over de doorberekening van de keurings- en toezichtkosten. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft de Raad van State naar de doorberekeningen gekeken. Volgens het CDA is het duidelijk dat de doorberekening niet deugt.

De staatssecretaris heeft een interdepartementale werkgroep ingesteld om onder meer het oordeel van de Raad van State te bekijken, omdat de consequenties van het advies verder gaan dan alleen de NVWA. De ambtelijke werkgroep zal niet voor de verkiezingen met een conclusie komen, aldus Van Dam.

Laatste reacties

 • wilcovanlaar1

  Zojuist werd ik gebeld door de RVO, dat we over 2013 met terug werkende kracht 4500,- worden gekort over een perceel van 1 ha, wat er op een luchtfoto's bruinig uitzag. Op de vraag van mij wanneer de foto gemaakt is kreeg ik geen antwoord . Het perceel is gewoon in gebruik als landbouwgrond ! Weer een duidelijk voorbeeld dat we allemaal op Elbert Dijgraaf moeten stemmen !

 • sgp1

  Wilcovanlaar1, heb je info voor ons? h.maljaars@tweedekamer.nl

 • wilcovanlaar1

  Beste Maljaars, ik ga je mailen. Hartelijke groet Wilco van Laar

 • info382

  Natuurlijk wil hij dat niet laten zien want dan zou eindelijk naar buiten komen wat daar allemaal fout gaat en hoe onefficient ze te werk gaan

 • Obdam

  Ik heb een Jola-aanvraag in behandeling. Dateert uit 2013, nog uitspraak bij college van beroep. Het is een schande!

 • Obdam

  Correctie: nog geen uitspraak

 • mtseshuis

  Het zijn allemaal oplichters bij RVO, stelen harder grond dan dieven gappen in de binnenstad... Je kunt je perceel 3 x (laten) opmeten mbv (RTK) GPS en kadastrale maat=beteelbare oppervlakte en nog gappen ze je 600 vierkante meter af van een perceel van 7 hectare...
  En het kan dus ook nog met terugwerkende kracht 3 jaar terug?? Dit noem je dus legale diefstal!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.