Home

Nieuws 22 reacties

Van Dam belooft: ik knok voor jullie

In betrekkelijke beslotenheid voerde staatssecretaris Martijn van Dam woensdagavond in de IJsselhallen in Zwolle een gesprek met bijna 1.000 boeren. Het werd geen hete confrontatie, maar een warme ontmoeting.
Met laarzen aan kwamen melkveehouders de IJsselhallen in Zwolle binnen.</p>
<p>Foto's: Ruud Ploeg
Met laarzen aan kwamen melkveehouders de IJsselhallen in Zwolle binnen.

Foto's: Ruud Ploeg

Van Dam kreeg aan het begin van de avond de volle lading over zich heen. De bewindsman accepteerde vooral. Melkveehouder Eline Vedder-Monaster maakte de staatssecretaris in felle en emotionele bewoordingen duidelijk dat zij zich in de kou voelt staan. Het leverde de melkveehouder een staande ovatie op; de staatssecretaris leek even te moeten zoeken naar zijn woorden.

Van Dam die samen met voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij op het podium stond, hield aanvankelijk afstand tot de voorman van de melkveehouders. Maar naarmate de avond vorderde kwam hij zowel letterlijk als figuurlijk dichter bij Romijn.

Martijn van Dam en Kees Romijn
Martijn van Dam en Kees Romijn

Van Dam wil met boeren naar Brussel

Van Dam wilde wel samen met Romijn naar Brussel, om daar het gevecht aan te gaan voor het behoud van derogatie voor de Nederlandse veehouderij. Toen een boer uit de zaal riep: "Wij gaan mee", sprong de staatssecretaris daar meteen op in. "Daar houd ik je aan. We krijgen zware onderhandelingen in Brussel en daar hebben we jullie steun hard nodig. Als jullie daar dezelfde strijdvaardigheid laten zien als hier, staan we een stuk sterker."

Concept-fosfaatplan moet 11 november klaarliggen

Met welk pakket Van Dam in Brussel kan aan komen? De staatssecretaris gaf één duidelijke boodschap: we moeten zorgen dat de fosfaatproductie in 2017 onder het plafond komt. De sector moet daar hard aan werken. De eerste contouren van een plan moeten vrijdag 11 november op tafel liggen als er een derogatietop wordt gehouden, zoals Romijn het noemde. Dat is een bijeenkomst waar verschillende ketenpartijen (voerleveranciers, boeren, zuivelindustrie) hun deel van de oplossing moeten aanreiken.

Hard maken voor derogatie, mét steun van boer

De ene boer die meende dat het ook zonder derogatie kon, kreeg geen enkele bijval. Zonder derogatie gaan de koeien naar binnen, zonder derogatie zijn er geen weidevogels, antwoordde Van Dam, en dat wil hij niet. En wat belangrijker is: het gaat de melkveehouderij miljoenen kosten.

'Ik knok voor jullie, ik maak me hard voor de derogatie'

Alsof het geregisseerd was kreeg de staatssecretaris aan het eind van de bijeenkomst de vraag hoe hij er persoonlijk in stond. Hij kon wel roepen dat hij samen met Romijn of samen met de boeren de strijd aan wilde gaan: "Maar waar is de ik, ik Martijn van Dam?"

Van Dam belooft: ik knok voor jullie

De staatssecretaris pakte de toegeworpen handschoen zonder dralen op. "Ik knok voor jullie, ik maak me hard voor de derogatie." Ja, hij wilde te vuur en te zwaard naar Brussel gaan, om de verdiende derogatie binnen te slepen, maar dan wilde hij ook graag de steun van de boeren. Het leverde hem applaus op, en dat was niet de eerste keer.

Van Dam luistert naar persoonlijke verhalen van boeren

Vervolgens nam hij de uitnodiging aan om van het podium af te komen en persoonlijk met verschillende boeren in gesprek te gaan. De staatssecretaris ging geanimeerd met hen in gesprek, hij hoorde de persoonlijke verhalen geïnteresseerd aan. Uiteindelijk werd het heel gezellig en gemoedelijk, onder het genot van een drankje.

Van Dam belooft: ik knok voor jullie

Laatste reacties

 • bluemink

  Romijn en Van Dam gaan naar Brussel nounou wat hebben die zakken dan gedaan al die tijd
  Wat een strijders voor de sector stuur ze naar huis die fiemels
  Hopelijk heeft Nederland wel betere bestuurders

 • ........

  allemaal nieuwe laarzen,kregen ze die mee?

 • alco1

  Geen derogatie en daardoor de koeien naar binnen en geen weidevogels?
  Beste mensen, alle land onder evenwichtsbemesting met dierlijk mest laat juist de koeien buiten en meer weidevogels.
  Derogatie is maar beperkt.
  Het kan veel beter.

 • gjh

  grappig keesje romijn gaat mee naar brussel nou dat zal indruk maken. BLEUMINK jij begrijp het nu de sukkels van het LTO nog

 • Wat een blamage.. Een ieder ander zou worden ontslagen en wel op staande voet.

 • frl

  Gaan zij ook op laarzen.

 • Gerard Stam

  Geen derogatie betekent extensiever boeren of meer land verwerven . Dus juist meer weidegang en weidevogels . Die van Dam praat als een papegaai Romijn na die ook maar wat uit zijn duim zuigt.

 • gerardb

  Een wolf in ....

 • wmeulemanjr1

  Alles in het werk voor de 'voorkennisboer'

 • hooghoes

  De derogatie kunnen we naar fluiten , daar is het nu te laat voor . Zou trouwens geen enkele reden weten om het alsnog te verlenen .

 • Koen Franken

  Precies Hooghoes , dat is een gelopen koers , er komen wel steeds MEER redenen om derogatie niet te verlenen .

 • leo,s vriend

  Redactie, hoe lang tolereren jullie die scheldpartijen van GJH nog, lijkt me duidelijk niet volgens jullie spelregels.

 • frank lammers

  Geen fosfaat echten en geen derogatie beste oplossing

 • Sook

  Zo dames en heren, wat een stelletje zeikers zijn jullie ,kan het niet wat positiever ? Iedereen gaat voor een positief resultaat. Dit negatieve ge O.. H.. moet maar eens afgelopen zijn. Alle neuzen een kant op, daar kom je verder mee.

 • alco1

  Weet je @sook dat jij eigenlijk ook niets zegt.

 • bluemink

  nou Leo s vriend mogen onze neuzen ook eens een andere kant op de koers die LTO vaart daar ga je aan kapot
  Gooi het geld van het lidmaatschap van LTO toch in de ijssel als je het niet beter kan benuttten

 • awhurenkamp1

  wat een gelul nou en een gemopper lto had toen de n.m.v. en d.d.B moeten steunen dan hadden we nu dit hele circus niet gehad.... van dam moet nu met Romijn niet roepen van de zuivel moet het oplossen , nee er is genoeg actie gevoerd destijds maar het moest naar jullie mening , den Haag en l.t.o.slaap lekker door . een eerste klas maakt nog beter zijn huiswerk als ze dat meekrijgen....

 • bluemink

  2009 Aktie gevoerd bij zuivelfabrieken voor hogere melkprijs leden NMV en DDB trokken aan de bel invoeren fabrieksquotum oid
  Wij werden uitgescholden door bestuursleden Friesland Food en LTO wij moesten braaf volgen wat hun zeiden de vrije markt bepaalde de prijs
  NU is Holland in last daar staat LTO en FF met een bek met zo hier en daar een tand . NU LTO en FF ken je verantwoording ,ik wil de namen best bekend maken van de profeten wie dit verkondigden • wienbemelmans

  Van Dam hoeft niet meer te slijmen hij heeft voor de boeren afgedaan,hij heeft jaren de kans gehad maar ons laten barsten nu voor de verkiezingen wil hij in eens praten , die man is ongeloofwaardig weg met hem.

 • leo,s vriend

  Bluemink, als de lto in 2009 had gepleit voor een algemene stop op uitbreiding en fabrieksquotum hadden ze geen enkel lid meer gehad......

  wienbemelmans, van Dam zit er al jaren ??

 • AtzeB

  Sgp

 • frederik herman

  leuk zon laarzen actie!!!! ook de getoonde betrokkenheid ... fantastisch. we zouden ook eindelijk net as de rest van Europa tijdig toeslagrechten uitgekeerd krijgen toch? heel benieuwd als je weet dat 2015 nog loopt!!!!!!!!

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.