Home

Nieuws

Suiker en zuivel trekken voedselindex omhoog

Wereldwijde prijzen van suiker en zuivel zijn in oktober flink gestegen. De suikerprijs steeg tot het hoogste niveau sinds juli 2012, terwijl de prijs van zuivel het hoogste niveau sinds maart aantikte.

Vlees en plantaardige oliën werden dan weer minder betaald dan een maand eerder, terwijl de prijs van granen licht steeg. Dat blijkt uit de voedselprijsindex van de FAO, de wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties. De index als geheel staat nu op bijna 173 punten. Dat betekent dat prijzen 73% zijn gestegen ten opzichte van de basisperiode, van 2002 tot en met 2004. Met uitzondering van een kleine dip in de maand juli stegen de prijzen maandelijks.

Minder vraag uit China

De gemiddelde prijs van vlees daalde 1%, omdat de EU een te groot aanbod kent en de importvraag vanuit China is afgenomen. De markt voor kip was vrij stabiel, terwijl Australië op de rundvleesmarkt minder hoge prijzen ontving voor rundvlees, nu de Amerikaanse productie toeneemt.

Voorraden kaas en boter geslonken

De suikerprijs steeg 3,4%, vanwege tegenvallende oogsten in het hart van Brazilië en de Indiase deelstaat Maharashta. De zuivelprijs steeg 3,9% ten opzichte van een maand eerder, vooral omdat voor kaas en boter beter werd betaald. De vraag naar deze producten nam vooral binnen de EU toe, omdat voorraden onder gewenste niveaus geslonken zijn.

Ook de graanprijs steeg, maar hier liggen prijzen nog duidelijk onder het niveau in de eerste maanden van het jaar. De gemiddelde prijs zal behoudens een onverwachte opleving in 2016 duidelijk onder de gemiddelden van eerdere jaren blijven. In oktober speelde een overvloedige beschikbaarheid van rijst de graanprijsindex parten. De prijs van maaltarwe en mais stegen wel. In de VS verbeteren prijzen, omdat het land zich op de exportmarkten roert.

Of registreer je om te kunnen reageren.