Home

Nieuws

Skal komt met lijst toegestane middelen biosector

Certificeringsinstantie Skal publiceert eind 2016 een overzicht van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen die geëvalueerd zijn en gebruikt mogen worden in de biologische landbouwsector.

Skal heeft het onderzoek van de middelen uitbesteed aan FiBL Zwitserland. FiBL is een organisatie die al jaren ervaring heeft met het beoordelen van inputs voor de biologische sector in andere landen.

Alle leveranciers en producenten die bekend zijn bij Skal werden aangeschreven om hun product te laten evalueren door FiBL. Eind december 2016 wordt de eerste versie van de inputlijst bekend gemaakt. In maart 2017 wordt de tweede versie van de lijst gepubliceerd.

Middel moet toegelaten zijn

Een middel of meststof haalt alleen de Skal-lijst als het gewasbeschermingsmiddel een Nederlandse toelating heeft en vermeld wordt in de biologische Europese verordening. Ook worden de middelen getoetst aan de Nederlandse interpretaties. Al deze documenten zijn samengevoegd in een 'Evaluatie-richtlijn'. Deze richtlijn wordt aangepast na veranderende regelgeving, veranderende interpretaties en indien nodig op advies van de Nederlandse Adviesgroep.

Evaluatiecriteria biomiddelen

Middelen of meststoffen op andere lijsten of gecertificeerd door andere controle-instanties mogen niet automatisch gebruikt worden in de Nederlandse biologische sector. Dit omdat de evaluatiecriteria niet overal gelijk zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.