Home

Nieuws

ProRail en boer akkoord over noodweg

Spoorbeheerder ProRail gaat grond pachten van boer Stavenga in Winsum om een tijdelijke noodweg aan te leggen zodat de spoorovergang aan de Voslaan opgeheven kan worden.

Bij deze onbewaakte overgang raakten anderhalve week geleden 18 mensen gewond toen een trein op een melkwagen knalde.

Marktconforme prijs

De noodweg moet er zo snel mogelijk komen. Een stuk van Stavenga's grond is nodig om een nieuwe weg aan te leggen naar een volgende bewaakte overweg. Dan kan de gevaarlijke spoorwegovergang verdwijnen. Volgens de boer betaalt ProRail een huurprijs van ongeveer €10.000 per jaar voor het stuk grond van ongeveer een hectare groot. "Die prijs is marktconform", zegt Stavenga.

ProRail-directeur Pier Eringa en boer Stavenga zaten dinsdagochtend 29 november in Winsum om tafel om de pachtconstructie te bespreken en naar aanleiding van de uitlatingen van Eringa, dat er nog geen noodweg lag omdat Stavenga de onderhandelingen zou dwarsbomen. Dat bleek echter niet aan Stavenga te liggen, maar aan ProRail en de gemeente. "Eringa heeft daarvoor z'n excuses aangeboden", aldus de boer. Eerder bood burgemeester Rinus Michels van Winsum daar ook al zijn excuses voor aan.

Kort geding tegen ProRail

ProRail heeft meteen na het ongeluk wel matrixborden bij de onbewaakte overgang geplaatst om het verkeer te waarschuwen. Nabestaanden van Gerjon Kazemier, die in 2014 op 24-jarige leeftijd om het leven kwam bij dezelfde overgang, maakten maandag nog bekend een kort geding aan te spannen tegen ProRail. Ze willen afdwingen dat er een verkeersregelaar komt, zolang er nog geen noodweg of stoplichtsysteem is.

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.