Home

Nieuws 15 reacties

Op meeste bedrijven geen opvolger

Op de meeste agrarische bedrijven met een bedrijfshoofd boven de 55 jaar staat geen opvolger klaar.

Dat betekent dat de komende 10 jaar 15.000 bedrijven verdwijnen of de opvolging anders organiseren. Dat meldt het CBS op grond van vierjaarlijks onderzoek naar de opvolgingssituatie in de landbouw.

10.000 hebben opvolger

In 2016 waren er 55.000 agrarische bedrijven. Op 25.000 daarvan is het bedrijfshoofd ouder dan 55 jaar. Minder dan de helft daarvan, 10.000, hebben een opvolger. Bij de vorige peiling, in 2012, was de animo voor bedrijfsovername nog gestegen in vergelijking met 2008.

Grote bedrijven vaker een opvolger

Grotere bedrijven hebben vaker een opvolger dan kleinere. Maar ook daar slinkt de animo, aldus het CBS. Van de grote bedrijven heeft 70% een opvolger, van de middelgrote is dat 50%. Bij de kleine bedrijven is maar ruim een kwart voorzien van een opvolger. De animo bij grotere bedrijven is nog wel steeds hoger dan in de jaren 2008 en daar voor.

Meeste opvolgers in melkveehouderij

Het best is de situatie in de melkveehouderij. Daar heeft tweederde van de bedrijven waar de boer 55 jaar is een opvolger. Tweede staat de geitenhouderij, met een opvolgingspercentage van 53%. Daarna volgen pluimveehouderij, vleeskalverhouderij, akkerbouw en varkenshouderij. De schapenhouderij staat onderaan met 18%.

Er zijn regionale verschillen. In het Noorden zijn meer opvolgers dan in het Zuiden.

 

Bekijk ook de webserie Boerderij de Opvolger en de rubriek De Opvolger.


Laatste reacties

 • farmerbn

  Over enkele jaren gaan Chinesen , oliesjeiks en Russen Nederlandse boerderijen kopen. Daar zetten ze dan hun eigen (goedkope ) mensen op en profiteren van de Nederlandse structuur. In Frankrijk zie je dit nu al. Het is niet verkeerd maar als de politiek het niet wenst dan moeten ze nu al actie gaan voeren. Plaag de boeren niet weg.

 • WGeverink

  Ik denk het niet @farmerbn. Als buitenlanders mogelijkheden zagen in Nederland hadden ze er al wel gezeten. Nederland is te duur en er zijn veel te veel burocraten die onzinnige regels bedenken.

 • Erik10

  Is het mogelijk om een boerderij van iemand over te nemen zonder dat je er familie van bent en hoe werkt het? Hoe kan ik in contact komen met boeren die geen opvolgers hebben?

 • M.harmsen

  Erik10 het NAJK heeft daar iets voor. Er zijn wel mogelijkheden een bedrijf over te dragen, maar het heeft wel haken en ogen.
  http://www.najk.nl/voor-bedrijfsopvolgers/boer-zoekt-boer/

 • Mtstermors1

  Wat is het probleem dan nu met fosfaatrechten, over 10 jaar komen er dan vanzelf minder, wat maakt iedereen zich druk, dit wil de overheid toch en nu zeuren dat er geen opvolgers zijn, is toch ook niet zo gek met al dat gezeur

 • Attie

  Mtstermors1Het probleem is dat die rechten waarde krijgen en dat de blijver dat moet ophoesten.

 • oorspronkelijk

  temporiseren
  explosieve bedrijfsontwikkeling heeft toekomstvisie en mogelijkheden voor gemiddelde bedrijven inkt zwart gekleurd.
  want ben je niet gegroeid behoor je of wordt gedegradeerd tot Ot en Sien ondernemer
  het verschil in benadering de oorzaak
  mik je op overheadfunctie met werknemers ongeacht etniciteit of ben je de doener met liefde voor alle facetten van voorkomende werkzaamheden
  in midden en klein bedrijf zijn ook nog steeds ambachtelijke ondernemers
  de verwoestende hoge concentraties zijn met betere spreiding beter door natuur en milieu te verstouwen.

 • a van Gerwen

  Je kunt ook onderzoeken hoeveel bedrijven met een opvolger daadwerkelijk opgevolgd gaan worden. het beleid in nederland is de laatste jaren zodanig ontmoedigend geworden dat een hoop potentiele opvolgers alsnog voor een andere vak zullen kiezen.

 • alco1

  Misschien is het zo dat vele van die boeren van 55 jaar het bedrijfshoofd niet meer is, maar hun kind.

 • deB.

  Wat voor toekomstperspectief heeft de volgende generatie??
  NIETS

  Geen arbeidsplezier meer, kapot gemaakt!
  En je verdiend er ook nog totaal niets mee.

  Als dat niet gaat veranderen, is het snel gebeurd in dit land op dit gebied.


 • agro1

  nog in de ontkenningsfase, alco????

 • agratax(1)

  De politiek kan niet wachten tot het aantal boeren verder daalt, het kan niet snel genoeg gaan. Hoe minder electoraat hoe beter je de landbouw kunt aanpakken of moet ik zeggen afpakken. Boeren zij ploegen voort dat is algemeen bekend en dus is verder uitknijpen geen enkel probleem. Minder boeren stemmers, meer macht aan de Grachtengordel bestuurders. Voor de mondiale voedselzekerheid is deze afname niet bevorderend. Voor de mondiale voedselhandel zal er niets veranderen.

 • Schaapje

  Wij hoeven ons geen zorgen te maken voor opvolging. In ons gebied dient/wordt er voor 2024 landbouwgrond omgevormd tot natuur. Nu zgn op vrijwillige basis, naar mate de jaren voorbij schrijden wordt het uiteindelijk verplicht. (onteigening) Kortom wij hoeven geen zorgen te maken over opvolging, onze nek wordt al omgedraaid.

 • vd m.

 • vd m.

  @agratax(1), van de Melkverminderingsplan naar de Koeverminderingsplan naar de Boerverminderingsplan!!!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.