Op meeste bedrijven geen opvolger - Foto: Jan Willem Schouten AlgemeenNieuws

Op meeste bedrijven geen opvolger

Op de meeste agrarische bedrijven met een bedrijfshoofd boven de 55 jaar staat geen opvolger klaar.

Dat betekent dat de komende 10 jaar 15.000 bedrijven verdwijnen of de opvolging anders organiseren. Dat meldt het CBS op grond van vierjaarlijks onderzoek naar de opvolgingssituatie in de landbouw.

10.000 hebben opvolger

In 2016 waren er 55.000 agrarische bedrijven. Op 25.000 daarvan is het bedrijfshoofd ouder dan 55 jaar. Minder dan de helft daarvan, 10.000, hebben een opvolger. Bij de vorige peiling, in 2012, was de animo voor bedrijfsovername nog gestegen in vergelijking met 2008.

Grote bedrijven vaker een opvolger

Grotere bedrijven hebben vaker een opvolger dan kleinere. Maar ook daar slinkt de animo, aldus het CBS. Van de grote bedrijven heeft 70% een opvolger, van de middelgrote is dat 50%. Bij de kleine bedrijven is maar ruim een kwart voorzien van een opvolger. De animo bij grotere bedrijven is nog wel steeds hoger dan in de jaren 2008 en daar voor.

Meeste opvolgers in melkveehouderij

Het best is de situatie in de melkveehouderij. Daar heeft tweederde van de bedrijven waar de boer 55 jaar is een opvolger. Tweede staat de geitenhouderij, met een opvolgingspercentage van 53%. Daarna volgen pluimveehouderij, vleeskalverhouderij, akkerbouw en varkenshouderij. De schapenhouderij staat onderaan met 18%.

Er zijn regionale verschillen. In het Noorden zijn meer opvolgers dan in het Zuiden.

 

Bekijk ook de webserie Boerderij de Opvolger en de rubriek De Opvolger.


Beheer
WP Admin