Home

Nieuws

Nevedi: drie kwart grondstoffen veevoer uit regio

Drie kwart van de grondstoffen die Nederlandse veevoerbedrijven gebruiken, komen uit Nederland of andere Europese landen. Dat blijkt uit de Grondstoffenwijzer die de brancheorganisatie voor de veevoerindustrie Nevedi presenteerde tijdens haar jaarcongres.

De cijfers geven een heel ander beeld dan een recent bericht van Milieudefensie.

Milieudefensie liet Wageningen UR uitrekenen hoeveel eiwitrijk veevoer van ver komt. De conclusie: meer dan de helft. Het gaat vooral om sojaproduct uit Brazilië en Argentinië en palmproduct uit Maleisië en Indonesië. Een probleem, aldus de milieuorganisatie, want de productie van bijvoorbeeld sojaschroot en palmpit gaat soms gepaard met ontbossing. Het beeld wordt anders als je het hele rantsoen meerekent, aldus directeur Henk Flipsen van Nevedi.

300 verschillende soorten grondstoffen

In de Grondstoffenwijzer die Nevedi met haar leden opstelde, blijkt dat de industrie 300 verschillende soorten grondstoffen gebruikt. Vrijwel alle granen en co-producten uit de levensmiddelenindustrie, zoals DDGS, gries en bierbostel zijn uit Europa afkomstig. Van de eiwitrijke grondstoffen heeft 61% een Europese herkomst. In het laatste geval verschilt de conclusie met Milieudefensie, omdat een andere grenswaarde voor eiwitrijk wordt gehanteerd.

Toevoeging van ruwvoer en gras brengt het percentage boven 70%. "De Grondstoffenwijzer is een voorbeeld van de transparantie die we als sector nastreven over ons kernproces", aldus Flipsen. Hij wijst erop dat grondstoffen van buiten Europa niet per definitie fout zijn. Zo is alle soja gecertificeerd volgens de normen van de Europese diervoederorganisatie FEFAC, en palmolie volgens de regels van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie.

Verlagen milieuvoetafdruk van dierlijke keten

De certificering moet uitsluiten dat product wordt geïmporteerd uit recent ontbost gebied en moet garanderen dat rechten van inheemse volkeren worden gerespecteerd en pesticiden op verantwoorde wijze worden ingezet.

Op het jaarcongres werd vastgesteld dat het verlagen van de milieuvoetafdruk van de dierlijke keten een belangrijk speerpunt van de Nederlandse diervoederindustrie is. Om op de langere termijn voldoende grondstoffen beschikbaar te hebben, zet Nevedi ook in op het gebruik van nieuwe grondstoffen voor diervoeder.

Of registreer je om te kunnen reageren.