Home

Nieuws

NAJK: Wet dieraantallen is geen oplossing

De Wet dieraantallen is geen oplossing om gezondheidsproblemen bij omwonenden te voorkomen, vindt jongeboerenkoepel NAJK.

“De wet dieraantallen werkt zelfs averechts op versnelling van verbetering van leefomgeving rondom veehouderijen”, aldus Ronald van Leeuwen, portefeuillehouder intensief bij NAJK.

De wet, die nog naar de Tweede Kamer moet worden gestuurd, moet het voor gemeenten en provincies mogelijk maken om grenzen te stellen aan de omvang van veebedrijven of de veedichtheid in gebieden. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) zette de ontwikkeling van de wet door na het uitkomen van het onderzoek Veehouderijen en gezondheid omwonenden (VGO).

'Gezondheidseffect gekoppeld aan type huisvesting'

“De gezondheidseffecten van veehouderijen zijn echter meer gekoppeld aan het type huisvesting dan aan het aantal dieren”, aldus Van Leeuwen.

NAJK vindt dat de Wet dieraantallen geen verbetering biedt voor de leefomgeving als deze al overbelast is. Emissiebeperkende maatregelen zijn dat volgens de organisatie voor jonge boeren wel. “De veehouderij is, in het kader van een goed toekomstperspectief, gebaat bij versnelde vooruitgang in de kwaliteit van stalsystemen. De omgeving is gebaat bij een zo snel mogelijke doorvoering hiervan”, aldus Van Leeuwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.