Home

Nieuws 1 reactie

Maatschappelijke polarisatie over veehouderij baart zorgen

De maatschappelijke polarisatie over bijvoorbeeld de veehouderij neemt onacceptabele vormen aan, zegt staatssecretaris Martijn van Dam.

Tijdens de begrotingsbehandeling, donderdag in de Tweede Kamer, haalde de staatssecretaris het voorbeeld aan van boeren die hun nek uitsteken door hun bedrijf open te stellen en vooruit te streven op het gebied van dierenwelzijn. "Zij worden onmiddellijk geïntimideerd door dierenactivisten", aldus Van Dam. "Ik vind het onacceptabel dat varkenshouders zo worden bejegend, als ze hun nek uitsteken", aldus de staatssecretaris.

Van Dam zei dat boeren worden geraakt door het gepolariseerde debat, en dat ze onderling ook verdeeld raken door het maatschappelijke debat. "Boeren komen steeds meer tegen over elkaar te staan", constateerde Van Dam op basis van gesprekken met boeren.

'Debattruc'

Kamerleden Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Rik Grashoff (GroenLinks) reageerden als door een wesp gestoken op de opmerkingen van Van Dam. Zij verweten hem de terechte kritiek op de veehouderij via een debattruc in de hoek van dierenactivisten te plaatsen. Van Dam zei dat hij slechts een voorbeeld gaf van een uitwas in het maatschappelijk debat.

"Laten we verder kijken dan deze tweedeling. Er zijn maatschappelijke grenzen en wensen aan de ene kant, en grote kansen voor onze boeren en de economie aan de andere kant. Dat kan samenvallen."

Eén reactie

  • Bennie Stevelink

    Dat krijg je als groepen alleen maar communiceren vanuit hun eigen emoties waarmee emoties van anderen worden opgehitst en dat als enigste waarheid zien. We zien het ook in het Zwarte Pieten debat. Ontvangst van Sinterklaas, een feest voor kleuters, moet door de ME beveiligt worden. Het gedrag van zowel voor als tegenstanders doet mij denken aan dat van kinderen die ook alleen maar denken vanuit hun eigen emoties zonder zich te kunnen verplaatsen in de ander.

    Bij dieractivisme speelt ook mee dat er twee verschillende belevingen zijn van dierwelzijn. De gezonde beleving waarbij wordt uitgegaan van de beleving van het dier. Het dier moet worden gevrijwaard van lijden en er moet ruimte zijn voor natuurlijk gedrag.
    Daarnaast hebben we de zieke beleving van dierwelzijn. Daar gaat men uit van de beleving van de mens tegenover het dier. Het dier mag alleen worden gehouden vanuit een motivatie van belangeloze zorg gelijk aan ouders tegenover een kind. Zelfs een koe in de wei is niet goed omdat dat dier gehouden wordt vanuit een commercieel belang. Dat wordt in het zieke dierwelzijn gezien als onethisch en daarom dieronvriendelijk. Een hond in de stad, net zo gefrustreerd in zijn natuurlijke behoeftes als een kip in een legbatterij, wordt gezien als diervriendelijk. De hond wordt immers gehouden vanuit een motivatie van belangeloze zorg. Het zieke dierwelzijn heeft grote aantrekkingskracht op mensen met jeugdfrustraties en psychische stoornissen. Dat maakt het gevaarlijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.