Home

Nieuws

Landbouwminister Vilsack: ‘We lieten kansen op platteland liggen’

De Democratische Partij in de Verenigde Staten heeft tijdens de verkiezingen onvoldoende aandacht gehad voor het platteland en mede daardoor verloren. Dat stelt Tom Vilsack, de man die al acht jaar lang minister is van het Landbouwdepartement USDA onder president Obama.

"Het frustrerende voor mij is dat we wel degelijk een boodschap hebben, maar dat om de één of andere reden is besloten die niet naar buiten te brengen’’, aldus Vilsack in een interview met Associated Press dat door veel Amerikaanse media is overgenomen.

Vilsack was als enige acht jaar minister onder Obama. Hij richtte zich op diversificatie van de landbouw, het leefbaar houden van plattelandsgemeenschappen en het gezonder maken van menu’s op Amerikaanse scholen. Vilsack greep nipt naast de kandidatuur voor het vice-presidentschap naast Hillary Clinton.

Vilsack.<em> Foto: ANP</em>
Vilsack. Foto: ANP

Gemiste kans

Volgens de vroegere gouverneur van Ohio heeft zijn partij wel degelijk een antwoord op Trump’s populariteit op het platteland. De campagne van Clinton had de Republikeinse kandidaat harder moeten aanpakken op zijn beloftes rond het uitzetten van illegalen en het stoppen van vrijhandelsakkoorden.

"Wanneer je geen afzetmarkt hebt en geen arbeiders, wat heb je er als boer dan aan?’’ Als Clinton dat dilemma voor agrarische stemmers had neergelegd, had dat op zijn minst tot nadenken aangezet. Dat gebeurde uiteindelijk niet, meent Vilsack, omdat Clinton’s campagneteam dacht het zonder het platteland te kunnen doen.

Speculatie over nieuwe minister

Ondertussen wordt in Washington flink gespeculeerd over wie de volgende minister van Landbouw wordt. De naam Rick Perry, gouverneur van Texas, zingt rond. Maar bekenden van de aanstaande vice-president Mike Pence uit Indiana gaan ook over de tong. Bijvoorbeeld Don Villwock, ex-voorzitter van de Indiana Farm Bureau. In januari deed Villwock nog een vergeefse gooi naar het landelijke voorzitterschap van de American Farm Bureau.

Of registreer je om te kunnen reageren.