Home

Nieuws 1 reactie

Kies de beste innovatie van 2016

Een publieksstemming bepaalt welke van de 6 door een vakjury gekozen innovaties van het Boerderij/ForFarmers innovatiefonds de beste is.

Het innovatiefonds van Boerderij en diervoederbedrijf ForFarmers beloont 2 keer per jaar innovaties in de landbouw. Dat kunnen zowel baanbrekende innovaties zijn als nieuwe toepassingen van bestaande technieken. Uit de 6 in 2016 beloonde innovaties kan het publiek nu de beste kiezen. De winnaar krijgt de award Agrarisch Innovator van het jaar, een reis van € 2.500 en een week bedrijfsverzorging. De award wordt op 15 december uitgereikt in congrescentrum 1931 in Den Bosch.

Video’s van de 6 genomineerden en hun reeds beloonde innovaties zijn te vinden op de overzichtspagina. Daar kunt u ook uw stem uitbrengen. Stemmen kan tot en met zondag 11 december. Wie stemt maakt kans op een gratis jaarabonnement op weekblad Boerderij. Hieronder de nominaties.

Dijkjesdrukker

De dijkjesdrukker van akkerbouwer Jan Brands maakt het mogelijk dwars op de aardappelruggen te greppelfrezen waarbij gootjes open blijven. Zijn kantjesdrukker verbetert de afvoer van overtollig water van een perceel aanzienlijk op een eenvoudige wijze, preventief en tegen lage kosten en zonder zware handarbeid.

Naam: Jan Brands. Woonplaats: Den Andel. Innovatie: dijkjesdrukker.</p>
<p><em>Foto: Jan Willen van Vliet</em>
Naam: Jan Brands. Woonplaats: Den Andel. Innovatie: dijkjesdrukker.

Foto: Jan Willen van Vliet

Geurwerende overall

Anne Groot Zevert, dochter van een veetransporteur, ontwierp Farmsuit, een geurwerende overall die penetrante geur weghoudt van onderkleding en huid. De kleding is voorzien van een geurabsorberende factor, de capuchon beschermt het haar zodat dat ook niet gaat stinken. De kleding is na een wasbeurt geurvrij zodat ze opnieuw gebruikt kan worden.

Naam: Anne Groot Zevert. Woonplaats: Beltrum (Gld.). Innovatie: geurwerende kleding.
Naam: Anne Groot Zevert. Woonplaats: Beltrum (Gld.). Innovatie: geurwerende kleding.

Automatische paaltjesplaatser

Oud-melkveehouder Jans Kamphuis bouwde uit ‘losse onderdelen en overtollige hydrauliek’ een automatische paaltjesplaatser en -verwijderaar voor flexibel weiden. De machine spant de draad bij het plaatsen en rolt deze af bij het verwijderen van de paaltjes. Het geeft een forse arbeidsbesparing en -verlichting.

Naam: Jans Kamphuis. Woonplaats: Vroomshoop (Ov.). Innovatie: paaltjesprikker.</p>
<p><em>Foto: Theo Galama</em>
Naam: Jans Kamphuis. Woonplaats: Vroomshoop (Ov.). Innovatie: paaltjesprikker.

Foto: Theo Galama

Semi-automatische spruitrobot

Joost Kruiger ontwikkelde een semi-automatische spruitrobot voor de reiniging van mengvoersilo’s. Deze reinigt, ontsmet en droogt de silo via het mangat. Hierdoor hoeft niemand in de silo te werken. Het reinigen is hierdoor veilig en vraagt weinig arbeid waardoor de reiniging veel vaker toegepast kan worden.

Naam: Joost Kruiger. Woonplaats: Ten Post (Gr.). Innovatie: reinigingsrobot voor krachtvoersilo’s.<br /><em>Beeld: Theo Galama </em>
Naam: Joost Kruiger. Woonplaats: Ten Post (Gr.). Innovatie: reinigingsrobot voor krachtvoersilo’s.
Beeld: Theo Galama

Automatische oversteekplaats

Gerald Scholten Linde wilde weidegang combineren met robotmelken. Enkele percelen aan de overkant van de weg waren niet continu bereikbaar voor zijn koeien. Hij ontwikkelde een automatische oversteekplaats. Het verkeer kan via een duidelijk zichtbare knop automatisch werkende hekken sluiten, waardoor de weg voor hen vrijkomt. Na 30 seconden gaan de hekken in uitgangspositie.

Naam: Gerald Scholten Linde. Woonplaats: Rossum (Ov.). Innovatie: koeienoversteekplaats.</p>
<p><em>Foto: Peter Roek</em>
Naam: Gerald Scholten Linde. Woonplaats: Rossum (Ov.). Innovatie: koeienoversteekplaats.

Foto: Peter Roek

Rekentool mestladen

Melkveehouder Geert Stevens ontwikkelde een rekentool die de optimale laadhoeveelheid per tank mest berekent op basis van de lengte van het perceel, de maximale tankinhoud, de breedte van de bemester en het aantal werkgangen. Dat voorkomt dat met te veel gewicht over het land wordt gereden of onnodig gekeerd op het land; dat spaart de bodem.

Naam: Geert Stevens. Woonplaats: Holten (Ov.). Innovatie: rekentool optimale mestaanwending</p>
<p><em>Foto: Michel Velderman</em>
Naam: Geert Stevens. Woonplaats: Holten (Ov.). Innovatie: rekentool optimale mestaanwending

Foto: Michel Velderman

Bekijk de video's en breng uw stem uit via www.boerderij.nl/stemmen

Eén reactie

  • agpros

    In de gedrukte versie in boerderij no 7 van 15 november 2016 staat dat de paaltjesprikker de draad afrolt bij het verwijderen van de paaltjes. Dat lijkt mij een verkeerde actie. Graag meer zorgvuldigheid bij het schrijven van artikelen. Ook in bovenstaande en andere beschrijvingen staat de volgens mij verkeerde beschrijving. Ik neem aan dat de te verwijderen draad OP een klos wordt gerold om meegenomen te worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.