Home

Nieuws

Kamp helpt mkb met krediet

Den Haag - Het ministerie van Economische Zaken verstrekt garanties aan twee nieuwe partijen die krediet voor het mkb aanbieden.

FundIQ kan zo €31 miljoen aan kredieten aanbieden, terwijl DBS2 Factoring, dat mkb'ers en zzp'ers betalingen van klanten voorschiet, kan met €4 miljoen aan de slag.

De totale kredietmarkt is vanzelfsprekend veel groter. De kredietverlening van Rabobank aan het Nederlands agrarisch mkb kwam in 2015 uit op €28,2 miljard. De bank is goed voor een marktaandeel van circa 85%, dus de totale kredietmarkt schiet boven de €30 miljard uit.

'Alternatieve financieringsmogelijkheden cruciaal'

Maar toch ziet minister Henk Kamp (Economische Zaken) in de stap een belangrijke signaalwerking. "Voor het mkb is het cruciaal dat er, naast kredieten van banken, ook alternatieve mogelijkheden voor financiering zijn." De banken zelf moeten sinds de kredietcrisis in 2008 steeds meer buffers opbouwen en zijn daarom strenger geworden bij de kredietverlening.

Kamp wijst erop dat het mkb vorig jaar is gegroeid en met een omzet van €871 miljard en 3,1 miljoen banen een van de belangrijkste pijlers is van de Nederlandse economie.

Of registreer je om te kunnen reageren.