PvdA-Kamerlid Henk Leenders - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Kamer worstelt met ontzien grondgebonden bedrijf bij fosfaatrechten

De PvdA staat positief tegenover het amendement van de ChristenUnie en D66 om grondgebonden bedrijven buiten schot te houden bij de generieke korting op het fosfaatrechtenstelsel.

Een volledige garantie wil PvdA-Kamerlid Henk Leenders nog niet geven, maar hij zegt in eerste instantie zeer positief te zijn.

Leenders werd tijdens het debat over de landbouwbegroting aan de tand gevoeld door collega Kamerleden over de fosfaatrechten. Aanleiding is een tweet van Leenders, waarin hij aangaf de grondgebonden boeren zoveel mogelijk te ontzien bij de fosfaatrechten, en om hierin de maximale grens op te zoeken. De steun van de PvdA is nodig om een meerderheid te vormen voor het ontzien van grondgebonden bedrijven. “Ik reken op uw steun, een man een man, een woord een woord”, zei Carla Dik-Faber (ChristenUnie).

Op de vraag van GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff of Leenders het met hem eens is dat ook in het sectorplan de grondgebonden bedrijven moeten worden ontzien, geeft Leenders nog geen antwoord. Hij wil dit volgende week bespreken, tijdens het debat over het wetsvoorstel fosfaatrechten.

Grashoff is zeer kritisch op het optreden van Van Dam in het fosfaatdossier. Hij noemt de kwestie rondom de ongeoorloofde staatssteun een bestuurlijke blunder van Van Dam. “Of hij moet een heel goed verhaal hebben”, voegt hij er aan toe.

‘Politiek mag zich met sectorplan bemoeien’

GroenLinks vindt het niet acceptabel dat de grondgebonden en biologische bedrijven niet worden ontzien in het sectorplan om in 2017 de fosfaatproductie te verlagen. Dik-Faber twijfelt nog of de politiek moet ingrijpen. “Het is een plan van de sector. Ik wil in geen geval de derogatie of de toekomst van de sector op het spel zetten”, zegt de politica. Grashoff vindt dat de politiek zich zeker met het sectorplan mag bemoeien, omdat er €25 miljoen belastinggeld mee gemoeid is. Dik-Faber vindt de inzet van publieke middelen onvermijdelijk, gezien de omvang van de maatregelen.

Ook Fatma Koşer Kaya (D66) is zeer kritisch op Van Dams optreden bij de fosfaatrechten. “Als vakman lijkt de staatssecretaris bijzonder onhandig te hebben gehandeld. Van grip op het proces lijkt geen sprake. Het plan is veel te laat naar de Kamer gestuurd, zonder groen licht van de EU”, noemt de politica. Ze wil opheldering van Van Dam over diens strategie in Brussel.

SGP’er Elbert Dijkgraaf blijft voorstander van een nieuw mestbeleid waarbij maatwerk en de daadwerkelijke milieunormen centraal staan.

Beheer
WP Admin