Home

Nieuws 5 reacties

Kamer kritisch op landbouwbeleid bij begroting

De Tweede Kamer is kritisch over het landbouwbeleid van het huidige kabinet.

Vanuit de linkerhoek wordt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) verweten dat hij te weinig aandacht heeft voor de natuur en het verduurzamen van de sector, terwijl vanuit de andere zijde van de Kamer vooral kritiek is op de vele regels die op de sector afkomen, zonder dat de boeren hieruit een extra inkomen halen. Regeringspartijen VVD en PvdA tellen bij de behandeling van de landbouwbegroting beide hun knopen: ze memoreren beide aan behaalde resultaten.

D66: weinig verbeterd voor boer en natuur

D66-Kamerlid Fatma Koşer Kaya ziet het heel anders. Het kabinetsbeleid heeft er volgens haar de afgelopen 4 jaar niet toe geleid dat er veel verbeterd is voor boeren en voor de natuur. “Deze coalitie van VVD en PvdA heeft vooral een standstill bewerkstelligd." Ze had liever gezien dat het beleid meer was ingezet op innovatie.

VVD ziet lastenverlichting boer, CDA en SGP zien lastenverzwaring

Terwijl Helma Lodders (VVD) blij is met de lastenverlichting voor de boer, zien CDA'er Jaco Geurts en SGP'er Elbert Dijkgraaf juist een lastenverzwaring op de boer afkomen. Niet zozeer door regels die via het ministerie van Economische Zaken worden opgelegd, maar door regels vanuit andere ministeries, waaronder milieuregels en belastingmaatregelen. Dit levert de boeren € 17 miljoen lastenverzwaring, aldus Dijkgraaf.

CDA: meer doen met uitkomsten commissie-Veerman

Geurts (CDA) vindt ook dat het kabinet meer moet doen met de uitkomsten van de commissie-Veerman over de weerbaarheid van de boer op de agrarische markt. Hier ziet hij meer in dan in de uitkomst van de commissie- Nijpels. “Dit rapport richt zich op de koplopers. Als je daar als boer niet bij hoort, moet je maar stoppen. De grote groep middenklasse wordt zomaar aan de kant gegooid. Hoe respectloos is dat?”, vindt Geurts, die erop wijst dat er in het rapport niet naar het inkomen van de boer wordt gekeken.

Dik-Faber boos op Thieme

Op het gebied van dierenwelzijn had er volgens Marianne Thieme (PvdD) veel meer moeten gebeuren. Haar betoog veroorzaakte veel kritiek van ChristenUnie, CDA en VVD. "Ik sta hier voor de boeren en ik pik het gewoon echt niet als zij hier als dierenmishandelaars worden weggezet", zegt Carla Dik-Faber (ChristenUnie) fel. CDA, VVD en CU probeerden Thieme uitspraken te ontlokken dat ze af wil van de veehouderij in Nederland. Dat lukte niet. Thieme wil wel een eind aan de bio-industrie.

 

SP en GroenLinks: meer overheidsingrijpen gewenst

SP'er Henk van Gerven vindt dat het kabinet-Rutte armoede en grote problemen voor melkveehouders en varkenshouders na laat. Hij had liever gezien dat er stevig overheidsingrijpen was geweest, in plaats van alles aan de sector over te laten.

Rik Grashoff (GroenLinks) is eveneens kritisch over Van Dam. Hij is ontevreden over het eerste jaar van de staatssecretaris. “Vorig jaar sprak de staatssecretaris nog mooie woorden over duurzaamheid een beter voedselbeleid en natuur. Maar daden ontbreken tot nu toe”, zegt Grashoff. Hij had liever meer investeringen gezien in natuur. “Op het gebied van fosfaatproductie heeft Van Dam het volledig laten ontsporen”, vindt hij.

Volgens SGP'er Dijkgraaf heeft Van Dam zijn krediet verloren bij de boeren. “De sector heeft een staatssecretaris nodig die zich voluit voor de ondernemers wil inzetten”, aldus Dijkgraaf. Van Dam reageert donderdag 24 november op de opmerkingen van de Tweede Kamer.

Laatste reacties

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.