Home

Nieuws 5 reactieslaatste update:14 nov 2016

Grotere verwerkingscapaciteit dan mestoverschot in zicht

De totale capaciteit van mestverwerking is in 2016 35,9 miljoen kilo. Dat is 10,9 miljoen kilo fosfaat meer dan in 2015.

Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van mestverwerking van Bureau Mest Afzet. Bij een gelijkblijvende export van onverwerkte mest en groei van mestverwerkingscapaciteit wordt in 2016 51,4 miljoen kilo fosfaat geëxporteerd. Dat is meer dan het mestoverschot.

'Mestmarkt terug naar normale proporties'

In 2015 is de verwerkingscapaciteit inclusief export van onbehandelde mest en champost 46,6 miljoen kilo fosfaat. Dit komt in de buurt bij het berekende verschil van 48,8 miljoen kilo fosfaat tussen de productie en het gebruik van dierlijke mest. Hans Verkerk, coördinator van Bureau Mest Afzet, zegt dat er zicht is op een keerpunt in de mestmarkt. “De verwerkingscapaciteit lijkt te kunnen gaan uitstijgen boven het nationale mestoverschot. Dan kan de mestmarkt weer terugkeren naar normale proporties”, aldus Verkerk.

Verwerkingscapaciteit in ontwikkeling

Bureau Mest Afzet inventariseerde dat er voor 30,4 miljoen kilo fosfaat aanvullende verwerkingscapaciteit in ontwikkeling is. Ondernemers verwachten in 2017 voor ruim 20 miljoen kilo fosfaat nieuwe verwerking te realiseren. De ontwikkeling van de mestverwerkinginstallaties gaat langzaam. “In de markt zien we dat verschillende lokale verwerkers van varkensdrijfmest kampen met problemen van technische of financiële aard”, zegt Jos van Gastel, coördinator van Projectbureau Lokale Mestverwerking. “Het is mogelijk dat hierdoor in een aantal gevallen de opgegeven operationele capaciteit voor 2016 niet gehaald wordt.”

Ontwikkeling in regio Oost blijft achter

De meeste fosfaat (9.000 ton) wordt verwerkt via verbranding van pluimveemest tot fosfaatrijke as en bij de productie van mestkorrels met 90% droge stof (ruim 6000 ton). De meeste mestverwerking zit in regio Zuid. De ontwikkeling in regio Oost blijft sterk achter, al zijn hier wel veel initiatieven in ontwikkeling. BMA verwacht hier een inhaalslag te krijgen.

Driekwart installaties heeft NVWA-vergunning

Driekwart van de installaties heeft een NVWA-vergunning om een exportwaardig eindproduct te maken. Een kwart van de installaties heeft dat niet. Zij maken in veel gevallen een product dat nog verder verwerkt moet worden. Deze installaties dragen niet bij aan de mestverwerkingcapaciteit volgens de normen van de mestwet. De onderzoekers benadrukken dat zij wel een belangrijke rol als tussenschakel spelen.

Vragenlijst ingevuld

Bureau Mest Afzet maakte de inventarisatie aan de hand van 110 mensen die een vragenlijst invulden. Hiervan hebben 69 respondenten een operationele installatie, 34 hebben een nieuw initiatief in ontwikkeling en 7 zijn gestopt met mestverwerking. Een derde van de bedrijven die al actief zijn in mestverwerking verwachten de capaciteit na 2016 uit te breiden.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Mineralen uit mest moet je zo goedkoop (dus zo droog en geconcentreerd) mogelijk vervoeren naar het buitenland. Verbranden van ingedikte en gedroogde mest is het beste. Akkerbouwers in het buitenland zitten echt niet te wachten op organische stof maar willen alleen NPK en andere mineralen uit mest op de goedkoopste manier. Dus mest verzamelen, biogas maken, groene stroom verkopen en met de restwarmte de digistaat drogen . Digistaat verbranden en de warmte daarvan weer hergebruiken. Je hebt niet veel as van 30 ton mest.

 • John*

  misschien wordt t nog eens interessant om kunstmestfabrieken op groen gas te laten draaien. Al is t een beetje gekke werk om de n2 die na verbranding de lucht in gaat weer opnieuw te gaan binden met een energievretend proces.

 • kalkar

  Zo, zo, en weg is het zgn, mestoverschot!! Er komen zeker verkiezingen aan, of zoiets.

 • John*

  als het mestoverschot weg is daalt de waarde van gron met ongeveer 8000 euro per hectare.. denk je dat de politiek ondanks alle inspanningen voor mestverwerken dat laat gebeuren?

 • teunisenwilly1

  Al weer zo,n geluks profeet die de intensivering de hand boven het hoofd wil houden. Net gelezen in Veeteelt een boer bouwt stal luxe stal voor 130 koeien op maar 45 ha grond. Personeel wil die niet ,zelf melken en voeren ook niet ,daar neemt hij ROBOTTEN voor. Ik kan niet begrijpen dat daar vergunningen op afgegeven zijn of sjoemelt het daar in Brabant bij gemeenten. Moet iemand met 75 ha grond 110 melk koeien met eigen jongvee opfok met simpele stal voor zo iemand in krimpen. Dat vind ik schandalig.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.