Home

Nieuws 8 reacties

Grote wijzigingen in wet Dieraantallen

Er komt een nieuwe wet Dieraantallen. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer.

De wet maakt het mogelijk voor provincies om grenzen te stellen aan de omvang van veehouderijbedrijven of aan de veedichtheid in gebieden. In een eerder voorstel zouden ook gemeenten deze mogelijkheid krijgen.

Gezondheid omwonenden

Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek naar de Veehouderij en de Gezondheid van Omwonenden (VGO) besloot Van Dam om de verdere uitwerking van de Wet Dieraantallen in gang te zetten. De wet zou nog dit jaar naar de Tweede Kamer worden gestuurd.Het wetsvoorstel is nu echter zodanig gewijzigd dat Van Dam een nieuwe internetconsultatie noodzakelijk vindt. Dit zal nog dit jaar gebeuren. Via deze consultatie wordt de conceptwet openbaar gemaakt, waarna iedereen die daar behoefte aan heeft kan reageren. Mogelijk leidt dit opnieuw tot een aanpassing van de wet.

Wetsvoorstel na de verkiezingen naar Tweede Kamer

Van Dam verwacht het nieuwe wetsvoorstel voor de zomer naar de Tweede Kamer te sturen. Daarmee wordt het wetsvoostel niet meer voor de verkiezingen behandeld. Vermoedens dat deze uitstel er is omdat de VVD een dergelijk wetsvoorstel niet ziet zitten, weerlegt Van Dam. Hij zegt dat hij ook dit wetsvoorstel namens het kabinet maakt.

Vermoedens dat deze uitstel er is omdat de VVD een dergelijk wetsvoorstel niet ziet zitten, weerlegt Van Dam. Hij zegt dat hij ook dit wetsvoorstel namens het kabinet maakt.

Sommige provincies vinden wet niet nodig

Sommige provincies hebben aangegeven dat ze geen behoefte hebben aan deze wet, omdat ze in de omgevingswet al voldoende mogelijkheden hebben om grenzen aan de veehouderij te stellen in verband met de volksgezondheid. Omdat er provincies zijn die wel behoefte hebben aan de wet, wil Van Dam de wet toch maken.

Laatste reacties

 • alphons1

  daar is van dam wel snel in. om de veehouderij kapot te maken. hij is maat van samsom en die hee altijd actie gevoerd bij green peace

 • Fryslanboppe

  Ja soort zoekt soort. Maar dit is niet het soort waar wij naar op zoek zijn.

 • Rob Hermanussen

  Tijd voor verkiezingen

 • frl

  Te veel ambtenaren op een kluitje is voor de boeren ook niet gezond .

 • vandenbrandcv1

  dan zullen er ook minder (wilde) dieren en natuur komen, die zorgen voor grote gezondheidsproblemen door teken in de vorm van de ziekte van lyme die zich explodeert.

 • wimschaap

  eerst wilden dieren afschieten dan maar mischien ook al die amtenaren ook maar afschieten dan komt het wel goed

 • vd m.

  Groningen zet vanaf 2019 ook de rem op intensivering of uitbreiding, nu de rest van Nederland nog ... Voordat Martijn van Dam volgend jaar is opgestapt, probeert hij in zo'n kort mogelijke tijd de sector te saneren ...

 • Bennie Stevelink

  @vd meer, op alle fronten zie je hoe de overheid maatregelen neemt om de veehouderij in te dammen. Lukt het niet met fosfaatrechten dan heeft men al een andere maatregel klaar staan. Toch zijn er nog steeds boeren die denken dat wij zonder derogatie en fosfaatrechten de veestapel onbegrensd kunnen laten groeien. De politieke en maatschappelijke realiteit dringt nog steeds niet tot hun door.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.