Home

Nieuws 6 reacties

Groningen blokkeert intensieve veehouderij

Provincie Groningen staat vanaf 1 januari 2019 vrijwel geen nieuwvestiging en uitbreiding van varkens- en pluimveebedrijven meer toe.

Dat blijkt uit de onlangs gewijzigde omgevingsverordening. Tot 1 januari 2019 kunnen bedrijven in de daarvoor aangewezen gebieden nog uitbreiden. Nieuwvestiging is alleen nog toegestaan onder strikte voorwaarden.

Zo mag het aantal dieren niet toenemen en moet de nieuwvestiging noodzakelijk zijn om aan aangescherpte milieu-eisen te voldoen en het dierenwelzijn te verbeteren. Daarnaast legt de provincie beperkingen op aan de maximale staloppervlakte, afhankelijk van in welk gebied de uitbreiding plaatsvindt. De kaart is in te zien op groningen.tercera-ro.nl.

Overgangsregeling

Vanaf 1 januari 2019 is uitbreiding en nieuwvestiging niet meer toegestaan, behoudens de noodzaak vanwege milieu-eisen en het vergroten van het welzijn door dieren meer ruimte te bieden. Als laatste voorwaarde geldt dat het aantal dieren niet mag toenemen. Er geldt een overgangsregeling voor bedrijven die de omgevingsvergunning voor 1 januari 2019 hebben ingediend, maar de uitbreiding nog niet hebben uitgevoerd.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Wat vinden de GRONDig boeren hiervan? Nu worden zij belemmerd om op hun akkerbouwgrond varkens te houden terwijl boeren die meer varkens hebben dan grond met deze varkens gewoon door kunnen gaan. Ze mogen ondertussen wel de mest van deze varkenshouders aanvoeren.

 • DNW

  Snappen ze in Groningen dan nog niet dat wanneer je geen ontwikkeling in de buitengebieden toelaat deze verpaupert. Dit is geen toekomst, maar is al jaren aan de gang.

 • Bussemakers

  Als dit zo gebeurt hebben pluimveerechten al helemaal geen bestaansrecht meer!

 • teunisenwilly1

  Goed van Groningen. Daar zien ze op tijd in .Dat wat In Brabanten en Oost Gelderland verkeert is gegaan vergunningen af gegeven voor stallen waar helemaal geen grond bij was.

 • zon

  @bussemakers.
  gebied overig is groter dan groningen alleen.
  En 2019 duurt nog lang.
  Er zijn nog kansen genoeg om uit te breiden.
  Groningen doet extra eisen opstellen omdat er in hun ogen al teveel dieren zijn.
  Andere provincies kunnen dat ook doen,laten we blij zijn dat er pluimveerechten zijn dan hoeven wij groningen niet achterna.
  De boeren die te weinig rechten hebben kunnen simpel de handelaar bellen en rechten kopen,probleem opgelost.
  Maar dat willen ze niet,ze hebben liever dat een ander moet bloeden voor oplossing van hun problemen,gewoonweg a-sociaal.

 • raika

  groot gelijk stoppen met de bioindustrie!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.