Gemiddeld over de jaren 2012 tot en met augustus 2016 brengt een grondperceel met zware zavel ¬ 58.200 per hectare op - Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Goede grond tot €15.000 per hectare duurder

Goede landbouwgrond brengt tot €15.000 per hectare meer op dan kwalitatief mindere.

Percelen, bestaande uit de grondsoorten zware zavel en lichte klei, brengen het meeste op.

Dit blijkt uit onderzoek van Kadaster en Wageningen Economic Research in opdracht van ASR Landelijk Vastgoed. Percelen met grondsoorten veen en moerig op zand (overgang veen naar minerale gronden) hebben de laagste gemiddelde grondprijs.

Zware zavel duurste grond

Gemiddeld over de jaren 2012 tot en met augustus 2016 brengt een grondperceel met zware zavel €58.200 per hectare op. De agrarische grondprijs voor een perceel met lichte klei komt in die periode uit op €58.100. De goedkoopste gronden, moerig op zand en veen, brengen respectievelijk €42.600 en €42.900 per hectare op.

Landbouwkundige geschiktheid

De enorme prijsverschillen tussen de percelen met de verschillende grondsoorten worden veroorzaakt door ‘landbouwkundige geschiktheid’ van de verschillende grondsoorten. Goed ontwaterde lichte en zware zavelgronden zijn het meest geschikt voor de landbouw, vanwege de beste opbrengsten en de minste beperkingen. Veengronden zijn daarentegen het minst geschikt voor de landbouw, vanwege een minder goede ontwateringstoestand door hoge grondwaterstanden en minder goede draagkracht. Veengronden zijn daardoor meestal alleen geschikt voor grasland.

Hoogste prijs in Bouwhoek en Hogeland

Wanneer de grondprijs op basis van de grondsoort per landbouwgebied op een rij wordt gezet, blijkt dat de duurste percelen in het gebied Bouwhoek en Hogeland liggen. Daar werd in de genoemde periode gemiddeld €56.900 per hectare betaald. In het gebied Zuidwestelijk €56.800. In de IJsselmeerpolders €56.400. Volgens de onderzoekers staan deze gebieden bovenaan, vanwege het zeer hoge aandeel (ruim 80%) van de ‘duurdere’ grondsoorten lichte en zware zavel en lichte klei. Het gaat hier overigens om een fictieve grondprijs, door de gemiddelde Nederlandse grondprijs per grondsoort toe te passen op de aanwezige grondsoorten in het desbetreffende gebied.

Lage prijs in veengebieden

Kijkend naar de grondsoort, staan de gebieden Waterland en Droogmakerijen en het Hollands/Utrechts Weidegebied onderaan. Daar ligt de gemiddelde grondprijs op basis van grondsoort het laagst, vanwege de aanwezigheid (ongeveer 50%) van ‘goedkoop’ veengrond.

Beheer
WP Admin