Home

Nieuws 7 reacties

Goede grond tot €15.000 per hectare duurder

Goede landbouwgrond brengt tot €15.000 per hectare meer op dan kwalitatief mindere.

Percelen, bestaande uit de grondsoorten zware zavel en lichte klei, brengen het meeste op.

Dit blijkt uit onderzoek van Kadaster en Wageningen Economic Research in opdracht van ASR Landelijk Vastgoed. Percelen met grondsoorten veen en moerig op zand (overgang veen naar minerale gronden) hebben de laagste gemiddelde grondprijs.

Zware zavel duurste grond

Gemiddeld over de jaren 2012 tot en met augustus 2016 brengt een grondperceel met zware zavel €58.200 per hectare op. De agrarische grondprijs voor een perceel met lichte klei komt in die periode uit op €58.100. De goedkoopste gronden, moerig op zand en veen, brengen respectievelijk €42.600 en €42.900 per hectare op.

Landbouwkundige geschiktheid

De enorme prijsverschillen tussen de percelen met de verschillende grondsoorten worden veroorzaakt door ‘landbouwkundige geschiktheid’ van de verschillende grondsoorten. Goed ontwaterde lichte en zware zavelgronden zijn het meest geschikt voor de landbouw, vanwege de beste opbrengsten en de minste beperkingen. Veengronden zijn daarentegen het minst geschikt voor de landbouw, vanwege een minder goede ontwateringstoestand door hoge grondwaterstanden en minder goede draagkracht. Veengronden zijn daardoor meestal alleen geschikt voor grasland.

Hoogste prijs in Bouwhoek en Hogeland

Wanneer de grondprijs op basis van de grondsoort per landbouwgebied op een rij wordt gezet, blijkt dat de duurste percelen in het gebied Bouwhoek en Hogeland liggen. Daar werd in de genoemde periode gemiddeld €56.900 per hectare betaald. In het gebied Zuidwestelijk €56.800. In de IJsselmeerpolders €56.400. Volgens de onderzoekers staan deze gebieden bovenaan, vanwege het zeer hoge aandeel (ruim 80%) van de ‘duurdere’ grondsoorten lichte en zware zavel en lichte klei. Het gaat hier overigens om een fictieve grondprijs, door de gemiddelde Nederlandse grondprijs per grondsoort toe te passen op de aanwezige grondsoorten in het desbetreffende gebied.

Lage prijs in veengebieden

Kijkend naar de grondsoort, staan de gebieden Waterland en Droogmakerijen en het Hollands/Utrechts Weidegebied onderaan. Daar ligt de gemiddelde grondprijs op basis van grondsoort het laagst, vanwege de aanwezigheid (ongeveer 50%) van ‘goedkoop’ veengrond.

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Laatste reacties

 • piethermus1

  Soms chargeer ik wel eens en zeg dan dat slechte grond voor €30.000,-- nog te duur is en goed grond voor €100.000,-- te goedkoop. Dat laatste cijfer meen ik zo niet, maar geef er wel mee aan dat slechte grond eigenlijk vaak gewoon te duur is qua prijs ten opzichte van goede grond. Sommigen vinden dat dan niet leuk. (Die weten dat ik hun grond ken).

 • landboer

  Piethermus,Dat een akkerbouwer dat zegt kan ik mij voorstellen ,maar voor een melkveehouder die er toch gras op heeft is het verschil lang zo groot niet, de betalingsrechten en mestplaatsingsruimte zijn gelijk, bij veen t.o.v. zand is de plaatsing zelfs nog hoger.

 • eenvoudige boer

  De gemiddelde grondprijs zal voorlopig niet duurder worden, maar het verschil van de 15.000 euro zal wel flink toenemen.

 • mtseshuis

  Gaat gewoon door.... degene die doorgaat is grond nodig, hier in de regio is een groot tekort aan grond, komt niet eens vrij te koop...

 • Grassmastre

  Ja, en dat komt omdat ze in jullie regio en vooral richting Twente zo onnozel groot mogelijke stallen hebben gebouwt, richting 2015 want quotum ging er af, en ach grond dat kunnen we later nog wel even kopen.
  Staat nog zo'n stalletje te koop in Hellendoorn, 500 koeien 50 ha, die mag nog wel 200ha bij kopen en die topfabriek DOC legt hen toch geen nieuwe quotum op..
  Maar kijk eens richting Ruinerwold ofzo, daar liggen bedrijven en losse grond in overvloed..

 • MBMB

  "LAGE prijs " voor veengrond? Noem je meer dan € 42.000 voor een bak water laag? Dat geeft wel aan hoe de prijsvorming agv politieke maatregelen uit de bocht is gevlogen.

 • alco1

  De prijs van grond wordt bepaald door de zeer lage rente.
  Geld op de bank is niets meer waard.
  Verhuur van de grond brengt meer op.
  Want veel grond wordt gekocht door de grondbank en die zijn prijszetter.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.