Home

Nieuws 5 reactieslaatste update:30 nov 2016

Geen politieke meerderheid voor alternatief fosfaatplan

In de Tweede Kamer lijkt geen meerderheid voor het alternatieve fosfaatplan van Coalitie voor Grondgebonden melkveehouderij, enkele belangenorganisaties uit de landbouw, natuur- en milieuorganisaties en twee zuivelondernemingen.

PvdA en VVD ondersteunen het plan op dit moment niet.

PvdA waardeert het plan van Netwerk Grondig, Bionext en andere organisaties om te schakelen naar een grondgebonden landbouw, maar woordvoerder Henk Leenders ziet het plan niet als een alternatief voor de voorstellen van staatssecretaris Martijn van Dam. “Zelfs met onze steun zou het voorstel geen meerderheid in de Tweede Kamer krijgen. Los daarvan: het plan van de sector, waar we best kritische vragen over stellen, verdient een kans”, vindt Leenders. Hij zegt dat het plan van Milieudefensie, Netwerk Grondig, Bionext en andere organisaties een horizon heeft over vijf jaar, terwijl er volgend jaar al een forse vermindering van de fosfaatproductie moet plaatsvinden.

<em>Foto: Henk Riswick</em>
Foto: Henk Riswick

Weinig beweegruimte, meent Lodders

Helma Lodders (VVD) begrijpt de bezorgdheid bij melkveehouders over hun toekomst. “Het is goed om te zien dat iedereen meedenkt in de moeilijke keuze die gemaakt moet worden. Wat het echter lastig maakt, is dat er weinig beweegruimte is. De boodschap uit Brussel is heel helder. Nederland moet binnen het afgesproken fosfaatplafond produceren, vóórdat het gesprek over een nieuwe derogatie zal starten. Om die reden vind ik het onverstandig om naast het sectorplan met andere plannen naar Brussel te gaan”, vindt Lodders.

Nu duidelijkheid nodig

Een nieuw plan zal op korte termijn volgens haar niet tot resultaat leiden. Ze verwacht dat het juist opnieuw voor onduidelijkheid zal zorgen. “Ik vind dat we nu duidelijkheid moeten geven”, vindt Lodders. Om de derogatie veilig te stellen moet volgens haar worden ingezet op het huidige sectorplan en invoering van de fosfaatrechten.

"Het plan van Netwerk Grondig heeft een aantal goede elementen, hoewel de details nog niet uitgewerkt zijn. Het belangrijkste is echter dat het plan er niet voor zorgt dat de sector stuurt op een forse fosfaatreductie in 2017, waardoor we het risico lopen de derogatie te verliezen", zegt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie in reactie op het plan.

Het ministerie wilde niet reageren op het alternatieve fosfaatplan, maar wil eerst het debat van donderdag in de Tweede Kamer afwachten.

Laatste reacties

 • Bertus Buizer

  Ligt het - gezien de acute dreiging wat betreft de voortzetting van de derogatie - dan niet voor de hand om beide plannen aan elkaar te koppelen: Nu saneren en daarbij de grondgebonden - en in ieder geval de biologische - melkveehouderij ontzien en tegelijk toewerken naar die punt aan de horizon, 2,3 gve per ha in 2020?
  Naast grondgebonden zou ook goed bodembeheer meer gestimuleerd moeten worden. Heeft staatssecretaris Martijn van Dam daarvoor op 5 december niet een mooi cadeautje voor de sector? Dan is het namelijk.... #Wereldbodemdag, #Worldsoilday. Extra aandacht hiervoor komt dan ook van #people4soil.
  Zie: http://www.sustainablefoodsupply.org/petitie-red-de-bodem-red-de-bodem-met-je-handtekening/

 • kalvermelk

  Het is hier geen.... #instagram, #Facebook

 • vd m.

  @Kalvermelk, u kunt mocht u dit willen gewoon ondertekenen door u gegevens op de website in te voeren, daar heeft u geen Facebook of Twitter voor nodig

 • vandenbrandcv1

  Waarschijnlijk juridische moeilijk haalbaar het alternatieve plan. Wellicht stimulering via GLB beleid wel mogelijk grondgebondenheid te stimuleren.

 • Kletskoe

  Mooie.teksten van mevrouw.Lodders.alleen 3 jaar te laat. Toen lag ze alleen maar dwars en met name daardoor kwam er geen actie van dit kabinet Rutte. Door de opstelling van de VVD zitten we met.deze.desastreuze situatie voor de.sector en veel individuele ondernemers. Berouw komt na de.zonde.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.