Home

Nieuws 1 reactie

Franse boeren gaan door met acties voor hogere melkprijs

Na eerdere acties bij Lactalis en Agrial willen Franse melkveehouders volgende week een fabriek van coöperatie Sodiaal blokkeren om zo een verhoging van de melkprijs af te dwingen.

Sodiaal heeft inmiddels 1 cent per liter extra geboden maar dat is voor de actievoerders niet voldoende.

Eerder acties succesvol

De acties bij Lactalis zijn inmiddels al weer een paar weken geleden, maar leverden wel resultaat op. Het grootste kaas- en zuivelbedrijf van Europa verhoogt de melkprijs dit najaar elke maand met een halve cent per liter, heeft het afgesproken na een dagenlange reeks zware acties waarbij ook het hoofdkwartier in Laval geblokkeerd werd.

Agrial belooft boeren naar melkprijs te kijken

Deze week hebben enkele tientallen leden van coöperatie Agrial een fabriek in Condé-sur-Vire geblokkeerd. Zij beschuldigen de coöperatie ervan ‘de laagste prijzen in heel Normandië te betalen’. "Het is onverantwoord wat wij vangen", zegt een van de actievoerders. De boeren eisen concreet €300 per 1.000 liter – de manier waarop in Frankrijk de melkprijs wordt uitgedrukt – terwijl Agrial momenteel €280 per 1.000 liter betaalt. Agrial heeft de melkveehouders beloofd de melkprijs op korte termijn opnieuw onder de loep te nemen, maar doet nog geen toezeggingen.

Blokkade bij Sociaal aangekondigd

Nu richten de boeren zich op Sodiaal, de grootste zuivelcoöperatie van het land. Boerenkoepel FDSEA en zijn jongerenorganisatie Jeunes Agriculteurs hebben voor woensdag 16 november een blokkade aangekondigd van een fabriek voor Yoplait, Sodiaals yoghurtdrank, in Mans. Volgens de bonden ligt de gemiddelde melkprijs van Sodiaal nog lager dan die van Lactalis voor de verhoging. Sodiaal heeft in eerste instantie toegezegd de melkprijs voor december te verhogen met €10 per 1.000 liter. FDSEA en Jeunes Agriculteurs vinden dat bod niet voldoende en gaan zich dit weekend beraden over een eventuele actie.

Eén reactie

  • farmerbn

    Agrial is een fusie cooperatie die in het verleden niet in de melk zat. Ze zagen wel wat in melk dus zijn ze melk gaan ophalen bij hun leden en verkochten die door aan melkfabrieken. Doordat ze dus geen fabrieken hadden en dus geen merkproducten zijn ze steeds meer gaan fuseren met melkfabrieken. Nu ze groot zijn kunnen ze niet mee met de melkprijs. Ze betalen zo'n 3 cent per kg minder dan de anderen. Bij een melktekort en een lage spot-prijs betalen ze dus flink lager uit en bij een hoge spot-prijs willen ze het voordeel voor zichzelf houden. Agrial is groot in graan, kunstmest, veevoer, groente, appelcider en melk. Om steeds verder te groeien betalen ze de boeren slechte prijzen en beloven ze om het straks wel te doen. Straks komt echter nooit.

Of registreer je om te kunnen reageren.