Fosfaatreductieplan: 200.000 koeien minder - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Fosfaatreductieplan: 200.000 koeien minder

Een fosfaatreductieplan van de zuivel, veevoermaatregelen en een stoppersregeling.

Dat moet de fosfaatproductie van de melkveestapel met 8,2 miljoen kilo omlaag brengen. Dat komt neer op 200.000 minder koeien in 2017. Het is de kern van de plannen van de sector en het ministerie van EZ voor de melkveehouderij. Daar is op vrijdag 18 november een akkoord over bereikt.

Plan geldt voor heel 2017

Het fosfaatreductieplan van de gezamenlijke zuivelbedrijven moet een reductie opleveren van 4 miljoen kilo fosfaat. Dat plan moet ongeacht het moment van inwerkingtreden gelden voor heel 2017. De veevoerovereenkomst levert naar schatting 1,7 miljoen kilo fosfaatreductie op. De regeling voor stoppers moet 2,5 miljoen kilo fosfaat opleveren.

Algemeen verbindend verklaring

Voor het zuivelplan is cruciaal dat er een zogenoemde algemeen verbindend verklaring (AVV) ingevoerd worden. Dat is een voorwaarde die de NZO heeft gesteld om akkoord te gaan met het plan. Het ministerie van EZ is bereid om de AVV vast te stellen volgens de NZO.

Vrijdagmiddag komt er een Kamerbrief van staatssecretaris Van Dam. Met de plannen moet Van Dam op pad naar Brussel om de derogatie voor 2017 te kunnen behouden en te kunnen onderhandelen over verlenging vanaf 2018. In oktober heeft de Europese Commissie de voorgenomen invoering van fosfaatrechten vanaf 1 januari 2017 afgeschoten. De invoering van de fosfaatrechten is daardoor uitgesteld naar 1 januari 2018.

Beheer
WP Admin