Home

Nieuws

Engelse lamskarkassen verdrijven Nederlandse

De handel in lammeren blijft erg moeizaam door het grote aanbod van goedkope Engelse lammeren en lamskarkassen.

De prijs van de Engelse karkassen ligt €1,25 per kilo onder de prijs van de Nederlandse lamskarkassen, die €7 per kilo kosten. Dit zorgt ervoor dat inkopers vaak overschakelen op de Engelse lamskarkassen, die ook nog eens in groten getale beschikbaar zijn.

Volle vrachten nodig

Door de concurrentie van de Engelsen houden de Nederlandse schapenhouders en handelaren hun lammeren veelal thuis in de hoop op een betere handel later in het seizoen. Het huidige aanbod van Nederlandse lammeren is daardoor niet zo heel groot. Er is vanuit het buitenland ook maar weinig vraag naar Nederlandse lammeren. Om effectief in te kopen moeten er volle vrachten voor de export beschikbaar zijn. Iets wat nu niet het geval is en waardoor de vraag ook wegblijft.

Klein aanbod lammeren

Op de veemarkt in Leeuwarden was dinsdagochtend goed te zien dat er maar weinig aanbod van lammeren is. Van het al kleine aanbod van 550 dieren bestond meer dan de helft uit slachtschapen. Het aanbod van slachtschapen is in deze periode juist ruim omdat veel schapenhouders hun koppel selecteren voordat er een ram bij gaat. De schapen die onvoldoende geschikt zijn om mee te fokken gaan dan ook gelijk naar de slacht. Omdat er geen aanbod van slachtschapen uit Engeland komt, blijft de handel van de schapen wel op niveau. Voor de komende tijd wordt een aanhoudend moeizame handel in lammeren verwacht.

Prognose: moeizame handel.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.