Home

Nieuws

EU stelt beoordeling fusie Dow-DuPont opnieuw uit

De fusie van Dow Chemical en DuPont wordt opnieuw vertraagd door de Europese Commissie.

Het is de tweede keer dat Brussel 'de klok stilzet'. Eurocommissaris Margrethe Verstager eist meer informatie van de 2 Amerikaanse chemiereuzen, die samen de markt voor zaden en gewasbescherming willen aanvoeren.

Analisten van Sanford C. Bernstein & Co schatten de kans dat de fusie doorgaat eerder op 85%, maar hebben het percentage nu verlaagd tot 75%. De New Yorkse marktanalisten denken dat de overeenkomst pas doorgang zal krijgen in maart of april volgend jaar. De bedrijven zelf gingen eerder uit van eind 2016 en later sprak Dow-CEO Andrew Liveris van februari.

Mededingingszorgen

Eerder gaf de Deense Eurocommissaris ook ChemChina en Syngenta de opdracht meer te doen om haar mededingingszorgen weg te nemen. Syngenta is de grootste leverancier van gewasbescherming wereldwijd en ChemChina is naast een Chinees staatsbedrijf ook eigenaar van Adama, wereldwijd de grootste leverancier van generieke gewasbeschermingsmiddelen.

Een derde grote overeenkomst die de agrochemie kan opschudden, Bayer’s overname van Monsanto, wordt pas in een later stadium aan mededingingsautoriteiten voorgelegd. Binnenkort stemmen de aandeelhouders van Monsanto over de overeenkomst. Verstager heeft al haar zorg uitgesproken over de mogelijke gevolgen van deze fusies.

Grotere bedrijven zouden prijzen ongestraft kunnen verhogen

De grotere bedrijven zouden meer macht kunnen krijgen om ongestraft prijzen te verhogen. Fusies en overnames kunnen ook leiden tot een kleiner assortiment en minder uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling. Allemaal slecht voor boeren dus en daarom riep LTO Nederland de mededingingsautoriteiten al eerder op de zaken goed te bekijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.