Home

Nieuws

EU-Commissie: vooral voordeel bij handelsverdragen

De landbouw heeft meer voordeel dan nadeel van handelsakkoorden. Tot die conclusie komt de Europese Commissie op basis van een analyse van 12 handelsakkoorden en de effecten daarvan op een beperkt aantal landbouwproducten. Wel zijn bij deze studie meerdere zaken niet meegewogen.

De studie van de Europese Commissie kent een aantal beperkingen. Een aantal producten is er niet in betrokken (zoals groenten, fruit en verwerkte levensmiddelen). Verder is alleen gekeken naar het wegnemen van handelsbelemmeringen in de vorm van heffingen. Betere toegang door verandering van de veterinaire of fytosanitaire regels is niet meegewogen.

De studie van de Europese Commissie kent een aantal beperkingen. Een aantal producten is er niet in betrokken (zoals groenten, fruit en verwerkte levensmiddelen)

Bescherming gevoelige sectoren

De economische studie geeft waardevolle informatie over de mogelijke effecten van toekomstige handelsovereenkomsten en rechtvaardigt de bestaande EU-aanpak, waarbij gevoelige sectoren systematisch worden beschermd.

Europees landbouwcommissaris Hogan zegt dat de studie laat zien 'dat het effect van internationale handelsovereenkomsten op de landbouw grotendeels positief is'. Zijn collega Jyrki Katainen zegt dat de export van de Europese landbouwproducten goed is voor 1,4 miljoen Europese banen; daar moeten nog 650.000 banen worden bijgeteld in de levensmiddelenindustrie.

EU-Commissie ziet hierin steun voor handelsovereenkomsten met Canada en Vietnam

De Europese Commissie ziet in de uitkomsten van de studie een ondersteuning van de handelsovereenkomsten met Canada en Vietnam, waarbij aan beide kanten de landbouwtarieven worden geschrapt.

Of registreer je om te kunnen reageren.