Home

Nieuws 7 reacties

Brandmelders mogelijk verplicht in bestaande stal

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) onderzoekt of het mogelijk is om brandmelders in bestaande stallen verplicht te stellen bij wet. Dat zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Oppositiepartijen Partij voor de Dieren (PvdD), D66, SP en PVV vragen de staatssecretaris om meer preventieve maatregelen te nemen voor bestaande stallen. In het Bouwbesluit zijn brandpreventie-eisen gesteld voor de bouw van nieuwe stallen, maar voor bestaande stallen zijn geen eisen. Marianne Thieme (PvdD) vindt dat deze eisen ook moeten gelden voor bestaande stallen.

Brandmelders verplichten via IKB-systeem

Van Dam vindt ook dat de brandveiligheid verbeterd moet worden. “Dit jaar zijn er bij 37 stalbranden 168.000 dieren omgekomen. Dat zijn vreselijke cijfers." Hij wil daarom via wetgeving of mogelijk via het IKB-systeem brandmelders verplicht stellen. “De huidige stallen laten voldoen aan de moderne eisen voor brandveiligheid vraagt een enorme investering. Dat zou het faillissement betekenen van veel bedrijven. Bij veel veehouders staat het water hen aan de lippen. We moeten daarom kijken welke maatregelen er wel genomen kunnen worden”, vindt Van Dam.

Voorrang bij subsidieregeling sanering asbestdaken

Tjeerd van Dekken (PvdA) stelt voor om veebedrijven met asbestdaken voorrang te geven bij de subsidieregeling voor de sanering van de asbestdaken, zodat ze dan ook maatregelen kunnen nemen voor de brandveiligheid.

Proeven met vluchtroutes vee

PVV-Kamerlid Dion Graus pleit voor het invoeren van vluchtroutes voor vee zodat de dieren in geval van brand de stal uit kunnen. Het Stable Safe-systeem blijkt in de paardenhouderij werkbaar, maar voor invoering in de varkenshouderij moeten nog praktijkproeven worden gedaan. Graus vraagt Van Dam hierbij ondersteuning te bieden. Van Dam reageert dat er gezocht wordt naar varkensbedrijven die hier proeven mee willen doen.

Laatste reacties

 • holten

  als van dam de kosten dan ook maar gaat betalen

 • farmer135

  De portemonee is leeg bij veel boeren. dat snappen ze in den haag nog niet helemaal.

 • koeien1000

  farmer135 De mensen in den haag willen vast hun jaar salaris inleveren in een pot en dan kunnen we uit die pot subsidie krijgen voor brandmelders inderdaad het geld is op bij vele.

 • Barneveldsei

  Als er één schaap over de dam is.,.......

  Maar de kippen blijven gewoon op stok.

 • Herman Gallé

  Het is eigenlijk te zot voor woorden dat hier over gediscussieerd moet worden. er is alleen dit jaar al 168.000 keer door een dier een vreselijke dood gestorven. Had voorkomen kunnen worden door de dieren als levende wezens met gevoel en een intrinsieke waarde te behandelen in plaats van louter economische objecten. Het is een godsgruwelijke schande dat er op dat gebied nog steeds geen actie is ondernomen.

 • DJ-D

  Ja Herman de bedrijven die het overkomen zijn stonden er ook vast bij te lachen he. Er worden jaarlijks ook miljoenen dieren doodgereden door auto's. Schandalig men kan ook op de fiets. Het is zo simpel. Heeft jou club van de pvdd al eens in het partijprogramma staan dat de ovp gesaneers moet worden of moeten er weer een winter 100en dieren creperen?

 • WGeverink

  Brandmelders installeren in stallen is vrij eenvoudig en heel goedkoop als de rookdetector geplaatst wordt net voor de luchtwasser in het luchtwasserkanaal. Natuurlijk is de kans wel aanwezig dat de brand via het luchtwasserkanaal al door de hele stal getrokken is dat er weinig meer te redden valt tegen de tijd dat de brandweer arriveert...

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.