Home

Nieuws

85% jonge boeren: te weinig keuze bij subsidie

De eerste openstelling van de subsidieregeling voor jonge landbouwers, Jola, krijgt veel kritiek van jonge ondernemers. Dat blijkt uit de evaluatie die NAJK deed onder 200 jonge boeren.

70% van de ondervraagden konden geen investering vinden waar ze behoefte aan hebben op de lijst met toegestane investeringen. Dit was bij veehouders en tuinders vaker het geval dan bij akkerbouwers. Van de ondervraagden vond 85% dat er te weinige keuzemogelijkheden waren.

Bijna de helft van de ondervraagden, 45%, vond het minimaal te investeren bedrag per investering te hoog. Om in aanmerking te komen voor subsidie moest minimaal € 20.000 worden geïnvesteerd.

NAJK wil uitbreiding investeringsmogelijkheden

De nieuwe openstelling voor de jongeboerenregeling is op 1 december. Omdat de evaluatie van de regeling door de provincies nog niet is afgerond, heeft NAJK zelf een evaluatie uitgevoerd. "Het is bijzonder dat provincies de nieuwe openstelling van de Jola zijn gaan voorbereiden voordat de uitkomst van hun eigen evaluatie binnen is", zegt Sander Thus van het dagelijks bestuur van NAJK.

De organisatie hoopt dat de regeling wordt aangepast, zodat deze beter bruikbaar is voor jonge ondernemers. NAJK pleit ervoor om de lijst met investeringsmogelijkheden uit te breiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.