Home

Nieuws 2 reacties

Veel Franse boeren vragen bijstand

De Franse sociale dienst voor de landbouw heeft tot nu toe dit jaar al meer dan 200.000 aanvragen voor inkomenssteun ontvangen. De dienst had oorspronkelijk voor heel 2016 op niet meer dan 60.000 aanvragen gerekend.

"Die explosie van het aantal aanvragen is een onmiskenbare aanwijzing voor de verslechtering van de crisis in de landbouw. In 2014 ontving 18% van de boeren inkomenssteun van gemiddeld €354 per maand. De meeste van hen zaten vorig jaar opnieuw in dezelfde situatie, vooral in de melkveehouderij en bij rundveehouders. De situatie dreigt dit jaar aanzienlijk te verslechteren", stelt de Mutualité sociale agricole (MSA).

MSA-hulplijnen

De dienst wijst ook op het sterk toegenomen aantal verzoeken om hulp, om zelfmoord te voorkomen. In de eerste helft van dit jaar hebben 1.700 boeren of hun gezinsleden de hulplijnen van de MSA gebeld. Dat is gemiddeld 285 per maand, terwijl dat vorig jaar niet meer dan honderd per maand was. In de meeste gevallen is het de vrouw van de boer die bij MSA aanklopt. "De nieuwigheid van deze dienstverlening, die in 2014 is ingesteld, zal ongetwijfeld een rol spelen. Maar het grote aantal verzoeken om hulp toont wel aan hoe ernstig de situatie in de landbouw is."

Laatste reacties

  • vd m.

    Zo ziet u maar, het is 5 over 12

  • buitenok

    en de politiek stond erbij en keek ernaar

Of registreer je om te kunnen reageren.