Home

Nieuws

Veehouderij stuwt winst Cargill

Cargill heeft dankzij een aantrekkende markt voor rundvlees en diervoeding meer verdiend in het afgelopen kwartaal. De nettowinst steeg met 66% ten opzichte van een jaar eerder tot $852 miljoen (€759 miljoen).

Een kwartaal eerder wist het reusachtige Amerikaanse agriconcern omgerekend amper €13,4 miljoen te verdienen. Cargill zag de omzet licht dalen tot omgerekend €24,2 miljard. Het bedrijf domineert de wereldwijde handel in graan en soja, maar de winst kwam de afgelopen maanden uit de veegerelateerde activiteiten. In Noord-Amerika hebben 'ranchers' sinds 2014 de rundveestapel flink uitgebreid, na deze te hebben ingekrompen vanwege enkele jaren met veel droogte.

Het bedrijf kan hierdoor meer veevoer kwijt. Het bedrijf maakt zowel mengvoer als producten als premixen en speciaalvoer, een markt waarin het enkele jaren geleden in Nederland Provimi kocht. Cargill runt echter ook slachterijen. De inkoop van runderen, voor slachterijen de grootste kostenpost, is daarmee goedkoper geworden.

Vraag naar rundvlees gegroeid

Tegelijk is de laatste maanden de vraag naar rundvlees gegroeid, mede door economisch herstel, waardoor prijzen stijgen. Cargill meldt ook dat meer winst is geboekt met kippenvlees, de Amerikaanse kalkoenproductie en het verwerken van eieren. De kern van het bedrijf, de agrarische handel en beperkte verwerking, zag resultaten licht verbeteren.

David MacLennan spreekt van een goed begin van het boekjaar. Hij werd in 2013 door de schatrijke familie achter het bedrijf aangesteld als CEO. MacLennan kreeg de expliciete opdracht het bedrijf niet zozeer te doen groeien in omvang, zoals voorgangers hadden gedaan, maar de winstgevendheid op te voeren door het stroomlijnen en verbeteren van de organisatie. Dat was hard nodig, omdat lagere graanprijzen druk zetten op marges.

Ruim €2 miljoen aan onderdelen verkocht

Het bedrijf verkocht voor meer dan €2 miljard aan onderdelen, waaronder de Amerikaanse varkensvleesproductie. Het bedrijf kocht bedrijven die voor Cargill bovengemiddelde marges binnen kunnen halen, zoals de chocoladedivisie van concurrent Archer Daniels Midland.

Of registreer je om te kunnen reageren.