Home

Nieuws

Van Dam: positief effect vee kleiner dan negatief effect

De positieve gezondheidseffecten van intensieve veehouderij zijn niet van vergelijkbare aard en omvang zijn als de negatieve gezondheidseffecten. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Hij reageert daarmee op Kamervragen van de SGP naar aanleiding van kritiek van Dick Heederik van Iras op de wijze waarop het ministerie om gaat met de uitkomsten van het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden. Heederik is een van de mede-auteurs hiervan. Hij vindt dat sturen op dieraantallen niet het meest geëigende instrument is om effecten van de veehouderij op volksgezondheid weg te nemen.

Van Dam zet Wetsvoorstel dieraantallen door

Ondanks de kritiek van Heederik en van sommige provincies zet Van Dam het Wetsvoorstel dieraantallen door. Deze wet moet gemeenten en provincies instrumentaria geven om grenzen te stellen aan de omvang van de veehouderij. “Het huidige instrumentarium blijkt voor de decentrale overheden niet altijd voldoende basis te bieden om in specifieke situaties grenzen aan de omvang van veehouderijen te kunnen stellen. Daarom zal ik het Wetsvoorstel dieraantallen verder in gang zetten.”

Het wetsvoorstel wordt voor het einde van het jaar verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.