Home

Nieuws 7 reacties

Van Dam: concentratie in voedsel zorgwekkend

Het feit dat de wereldvoedselvoorziening dreigt te worden geconcentreerd bij enkele multinationals is zorgwekkend. Boeren en consumenten hebben daardoor minder te kiezen en er zijn risico's voor de voedselvoorziening, zegt staatssecretaris Martijn van Dam.

De bewindsman van Economische Zaken zegt dat in antwoord op Kamervragen die gesteld zijn door Carla Dik-Faber (ChristenUnie) over de voorgenomen overname van Monsanto door Bayer. Met de overname ontstaat een grote multinational die zowel op het gebied van de zaadveredeling als bij de productie van gewasbeschermingsmiddelen een grote marktpositie heeft.

Europese Commissie beoordeelt marktmacht

Van Dam zegt zorgen te hebben over die concentratie. "Marktdominantie kan nadelige effecten hebben voor de boeren, niet alleen in Nederland maar wereldwijd", zegt Van Dam. De beoordeling of er niet een speler op de markt komt die te veel marktmacht heeft, ligt in eerste instantie bij de Europese Commissie. Die kan de overname aan voorwaarden verbinden, bij voorbeeld dat bepaalde bedrijfsonderdelen worden afgestoten. De Europese Commissie kan ook besluiten geen goedkeuring te geven.

Van Dam zegt dat Nederland veel te verliezen heeft op het terrein van de zaadveredeling. "De concurrentie in deze sector is groot en deze concurrentie leidt ertoe dat telers volop keus hebben waar ze hun zaden kopen. Jaarlijks ontwikkelen Nederlandse veredelaars rassen die beter zijn aangepast aan de wensen van de teler of van de consument. Deze rassen worden overal in de wereld geteeld." Van Dam gaat ervan uit dat dat niet zal veranderen.

Onbalans octrooi- en kwekersrecht herstellen

De bewindsman voegt daar nog aan toe dat de onbalans tussen het octrooi- en kwekersrecht moet worden hersteld. Hij verwacht dat Europees Commissaris Elżbieta Bieńkowska nog dit jaar met een interpretatieve verklaring bij de Biotechrichtlijn komt. Bieńkowska heeft dit voorjaar beloofd met juridische helderheid te komen, waardoor klassieke veredelaars niet in de knel komen doordat bedrijven natuurlijke eigenschappen van rassen via een octrooi hebben geclaimd.

Laatste reacties

 • alco1

  Wat een kop boven het artikel.
  Het bekt al als een voldongen feit.

 • kraats

  Hebben we in Nederland al 10 jaar.
  Jumbo, AH en SuperUnie bepalen samen al 10 jaar wat de boer verdient).

 • oorspronkelijk

  bij een voldongen feit is er niets meer aan te doen.
  weer een vraag van een voor mij favoriete partij.
  zo moet de staatssecretaris verantwoording afleggen

 • Peerke1

  Zou het wel waar zijn. Is zijn huiswerk goed gemaakt. Eens gefaald voor altijd gefaald.

 • koestal

  als een paar zuivelfabrieken willen fuseren gaat het heel moeilijk ,als supermarkten willen fuseren is het geen probleem

 • hrkanger

  willen ze toch graag! straks nog een paar melkveehouders per provincie met het logo van de supermarkt er al op.
  wordt het voedsel pakketje wat nu te goedkoop is wel een keer of 6 duurder.

 • Henk Tennekes

  We kunnen de invloed van multinationals op de voedselvoorziening drastisch beperken door stimulering van biologische plaagbestrijding. Dan zal het deze concernen net zo vergaan als Kodak na de opkomst van digitale fotografie.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.