Home

Nieuws 3 reacties

Sleepvoetbemester jaar langer toegestaan

De sleepvoetbemester mag ook in 2017 worden gebruikt voor het uitrijden van drijfmest of zuiveringsslib op klei- en veengrond.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft het voorgenomen verbod op de bemestingsmethode met een jaar uitgesteld. Reden hiervoor is dat er nog geen goede, bruikbare alternatieven zijn.

Alternatieven voor sleepvoet in de maak

In het kader van vermindering van de ammoniakuitstoot (PAS) zijn afspraken gemaakt over het ontwikkelen van een alternatief voor de sleepvoet, waarbij reductie van ammoniakuitstoot vergelijkbaar zou zijn met die van de zodebemester. "Er zijn alternatieven in ontwikkeling, waarbij positieve verwachtingen zijn, maar waarvan het onderzoek nog niet is afgerond", zegt Van Dam. De verwachting is dat de methoden op zijn vroegst op 1 januari 2018 beschikbaar zijn.

De sleepvoet is op zand- en lössgrond al sinds 2010 verboden. Het gebruik van de combinatie van een sleepvoetbemester met een sleepslang die met water verdunde mest aanvoert, valt niet onder het verbod.

Laatste reacties

 • frl

  was net van plan om aankomend voorjaar alles in 1 keer te bemesten, hoef ik maar 1 keer te snijden in de zode.

 • Kleinekazenboerderij

  Met deze maatregelen van van Dam maken we onze zoden kapot en
  verarmen we onze grond met tekort aan mest en plegen we roofbouw.
  Hoe kun je zo een goed rentmeester wezen,

  O ja hij heeft NIETS met de landbouw.

 • Mbmb

  Uitgesteld? Aflasten die belachelijke maatregel! Alle alternatieven zijn peperduur of slecht voor het land! Cumula zal wel balen: ze hebben er al op gerekend ook met deze maatregel de zak van de boer leeg te plukken. Wat is er mis met een sleepvoetbemester, mits goed gebruikt?

Of registreer je om te kunnen reageren.