Home

Nieuws 1 reactie

Schade door gaswinning tot tegendeel is bewezen

In het vervolg zullen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en het staatsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN) moeten aantonen dat de schade door gaswinning niet hun schuld is.

Voor het eerst heeft een rechter de bewijslast omgedraaid; de omgekeerde bewijslast. Dat blijkt uit een uitspraak van de aardbevingskamer van de Rechtbank Noord-Nederland in Assen. Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben voor alle boeren en burgers met schade door de gaswinning. Daarnaast oordeelden de rechters in Assen dat niet alleen de NAM direct aansprakelijk voor de schade als gevolg van de gaswinning in Groningen maar ook het EBN.

De rechters uit Assen stellen in hun uitspraak dat EBN volledig risicoaansprakelijk is voor schade die als gevolg van de gaswinning ontstaat. EBN is eigendom van het ministerie van Economische Zaken en strijkt een deel van de winst op die gemaakt wordt bij de gaswinning door de NAM. Tot nu toe werd alleen de NAM - een samenwerkingsverband van Shell en Exxon - verantwoordelijk gehouden voor alle schade die veroorzaakt werd door gaswinning.

Paardenhouder bracht zaak aan het rollen

De zaak kwam aan te rollen doordat paardenhouder Sijbrand Nijhoff uit het Groningse Zijldijk naar de rechter stapte vanwege schade aan zijn boerderij. Nijhoff procedeert al sinds 2012 toen hij schade aan zijn bedrijf opliep door de aardbeving bij het plaatsje Huizinge. In een reactie op de uitspraak van de rechtbank spreekt Marcella Spithoff, advocaat van Nijhoff, over een 'baanbrekende uitspraak', omdat het consequenties kan hebben voor alle slachtoffers. Het vonnis is ook 'baanbrekend', omdat NAM en EBN gedupeerden 'moeten nemen zoals ze zijn'. Volgens advocaat Spithoff wordt hiermee bedoeld dat schade ontstaan door een beving vergoed moet worden, ook als een pand achterstallig onderhoud heeft.

Omgekeerde bewijslast

Een ander opmerkelijk aspect aan de uitspraak is dat de Assense rechters, de door de Tweede Kamer afgedwongen omkering van bewijslast, in de praktijk brengen. In het geval van Nijhoff geldt voor de paardenhouder 'bewijsvermoeden'. Dit houdt in dat moet worden aangenomen dat de schade is ontstaan door de gaswinning. Het is vervolgens aan de NAM of EBN om te bewijzen dat de schade niet het gevolg is van de gaswinning.

Zaak nog niet afgedaan

Overigens is hiermee de zaak nog niet afgedaan. Op last van de rechter moet er een comparitiebijeenkomst worden gehouden. Daarbij moet vastgesteld worden of de staat onrechtmatig heeft gehandeld en ook wat de omvang en oorzaak van de schade is.

Bij de eis van Nijhoff van bijna €1 miljoen schadevergoeding zet de rechtbank wel de nodige vraagtekens. De NAM heeft tot nu toe Nijhoff gecompenseerd voor €62.000 vanwege de geleden schade.

Eén reactie

  • koestal

    Dat is een wassen neus,probeer maar eens je geld binnen te krijgen,daar zitten heel wat haken en ogen aan vast,dat kan nog jaren duren. De staat hierin schijnheilige rol !

Of registreer je om te kunnen reageren.